0

В природата съществуват естествени антибиотици и пестициди, които все повече се използват в биологичното и биодинамичното земеделие. Повечето от тях растат в градината и гората.

В природата съществуват естествени антибиотици и пестициди, които все повече се използват в биологичното и биодинамичното земеделие. Повечето от тях растат в градината и гората.


Такава е копривата, извлек от която прави растенията здрави и устойчиви на болести. Стрък босилек, насаден до лехите с пипер, предпазва от вредители, невенът пък ги защитава от червеи.
Тих огън
Универсалният пестицид е смес от 10 скилидки чесън, 5 малки люти чушки, 3 средни глави лук, 1 л вода. Смесват се всички съставк, и се слагат да къкрят на тих огън 10 мин. Оставя се да престои 1 нощ, после се добавят 2 с.л. мляко и се наливат в стъклен


съд с плътно запушване. Преди употреба се разрежда 1 каф. чашка от отцедената течност с 9 литра вода. Може да се ползва всякаква пръскачка.
Домати
Доматът е ефикасен срещу листогризещи гъсеници, ябълков плодов червей и листни въшки. 4 кг ситно нарязана зелена маса на 10 л вода се вари 30 мин., след което 2-3 л от нея се разреждат с 10 л вода и 40 г сапун.
Пелин
Обикновен пелин се ползва срещу листогризещи гъсеници, гъсеници и ябълков плодов червей. Един килограм изсушена маса се вари 10-15 минути в малко вода. След изстиване на сместа към нея се прибавя отвара от 1 кг сух птичи тор, накиснат във вода за едно или две денонощия. Полученият препарат се прецежда и разрежда до 10 литра вода. Плодните дръвчета се пръскат два пъти в интервал от 7 дни.
Също така еднакви обеми люти чушки и вода се смачкват и със студената смес се пръска върху гъсениците. Не допускайте контакт с очите и кожата.
Оцет и сапун
Оцетът може да бъде полезен срещу гъсеници и смучещи насекоми като миризливки, въшки, мана и др. Рецепта за спрей е 1 част оцет, 3 части вода и 5 г стружки от чист сапун.
Босилекът пък унищожава всички видове гъсеници. 50 грама сухи листа и стебла се киснат за 24 часа в 1 литър вода.
Лукът и чесънът унищожават акари и гъсеници. 20 грама цели глави или обелки се накисват в 1 литър вода за 24 часа.
Лилав минзухар
Есенен минзухар също се ползва срещу гъсеници. Приготвя се настойка от сухи луковици (1,5 кг на 10 л вода) за 3 дни.

Кромид, тютюн и портокал срещу листни въшки и гъби

Лютите чушки имат широко приложение срещу листни въшки при цветята и овощните култури. 100 г люти чушки се накисват в 2 л топла вода за 5 дни. Извлекът се прецежда и се добавят 3-4 мл течен сапун. Пръска се през интервал от 7 дни.
Лютите чушки помагат и срещу бълхи, гъсеници, трипс, акари, ларви на пеперуди и голи охлюви. 1 кг пресни или 0,5 кг сухи чушки се разрязват на две и се варят 1 час в 10 л вода в затворен съд (или настойка). Киснат 2 денонощия в добре затворен стъклен съд. Размекнатите чушки се намачкват добре, изстискват се и отварата се прецежда. 125 мл се разтваря в 10 л вода и 40 г сапун.
Кромид лук е ефикасен срещу паяжинообразуващи акари и листни въшки по овощните култури, фасула и краставиците. Така 200 г ситно нарязани луковици кромид лук се накисват за 15 ч в 10 л вода. Получената настойка се прецежда и се прилага трикратно напръскване през 5 дни по време на вегетацията. Добре е да се прибави течен сапун.
Отварата от невен в съотношение 1 кг на 10 л вода се ползва срещу листни въшки също. 400 г тютюн, ситно нарязан, се кисне в 10 л вода два дни. Прецежда се и се добавят още 10 л вода и 8 мл сапун. Извлекът се ползва срещу листни въшки, бълхи, трипсове, листозавивачки, зелев молец, рапична и вишнева оси.
Портокаловите кори помагат срещу щитоносни и други въшки. 1 кг сухи портокалови кори се киснат 3 денонощия в 10 л топла вода в тъмно и топло помещение, прецежда се, прибавя се прилепител, и се пръска без разреждане.