0

П родължителното съхраняване на крушите зависи от времето на беритба, сортът и условията.

Продължителното съхраняване на крушите зависи от времето на беритба, сортът и условията.

За разлика от летните круши, които могат да се запазят само в рамките на 2-3 дни, есенните и зимните сортове могат да се запазят за много по-дълго време. Есенните като Вилямова масловка, Боскова масловка и други могат да издържат до три месеца, ако са в подходящи условия. Зимните круши, като Попска, Харденпонтова масловка, Пас Красан и други, могат да се съхранят през целия зимен сезон.

Добро съхраняване на круши може да се постигне, когато се спазват оптималните срокове за беритба. Твърде рано откъснатите круши не узряват. Оставените по-дълго на дървото плодове омекват лесно и могат да се повредят при брането и транспортирането.

Сортове

Към различните условия на съхраняване крушите от отделните сортове реагират различно. Например крушите от двата най-разпространени в света и у нас сорта Вилямова масловка и Пас Красан изискват своеобразен начин на съхраняване. Вилямовата масловка е бързозреещ сорт и не търпи продължително съхраняване. Обратно, крушите от сорта Пас Красан трябва предварително да престоят при 0°С за не по-малко от 11 седмици, след което доузряват за 10-12 дни при температура 18°С, пише Агри.бг. Поставени веднага след беритбата при температура около 10°С, плодовете не узряват нормално. Практически те не проявяват вкуса си, остават продължително време твърди и дори след три месеца имат специфичен, но не и типичен за крушовите плодове аромат.

За крушите от сорта Вилямова масловка оптималната температура на съхраняване е от 0 до 1°С в продължение на 60 дни. Доузряват при 15°С. Така плодовете развиват най-добре вкуса и аромата, характерни за сорта.

Как

За да ги запазим за зимата трябва да ги откъснем с ръце, повдигайки ги нагоре – така те леко се отделят от клоните. Разбира се, берат се и се съхраняват с дръжките. И най-лекият удар е проблем за плодовете, затова при брането се използват меки ръкавици, а дъното е стените на съдовете, в които ги полагаме, се застилат с няколко слоя меки парцали.

Круши се берат само в сухо време, през деня или вечерта. Преди вкарването им в мазето се оставят за няколко часа да се охладят на сянка. Препоръчителната температура за съхранение е от 0 до 4 градуса по Целзий.

Здрави

За съхранение се оставят само напълно здрави плодове, с дръжки, ненатъртени, без цепнатини или дупки от оси. Дъната на щайгите или сандъците, в които ще бъдат съхранявани, се застилат с 3 пласта хартия. Вместо хартия могат да се използват листа от клен или дъб, както и чамови дървени стърготини. Мъхът също върши работа. Някои градинари дори препоръчват всеки плод да се завива във вестник, но по този начин проверката им за гниене през зимата става много по-трудоемка и бавна.

Място

Реколтата с съхранява в тъмно и прохладно помещение – мазе, изба, килер. Ако не разполагате с такова, просто покрийте щайгата с крушите с тъкан, пропускаща въздуха. Ако ги поставяте на стелажи, тези, които ще остават за накрая, се полагат на горните, а които ще се консумират по-рано – на долните. През зимата запасите се проверяват редовно и загнилите и развалени плодове се вадят за консумация или изхвърляне.

Празът в топло легло през зимата

Празът може да стои в земята цяла зима и да го вадите само, когато ви потрябва някой стрък. Това съветват хоби градинари в социалните мрежи. За да го оставите в студа обаче, трябва да му осигурите топло легло. Достатъчно е да зариете с почва корените и малко от бялата му част. Някои обаче съветват да направим могилки и да оставим само малка част да стърчи. Сади се в съдове или в градината на завет. Полива се редовно и няма опасност да измръзне. Някои вместо пръст, слагат найлон да пази по-топло. Други градинари обаче го вадят и го слагат в кофи. В кофата преди това се слага малко градинска пръст. Отгоре се слага празът и отново се насипва пръст около педя. Така трае много дълго време и е свеж. Други го зариват в пясък полулегнал. По този начин издържа цяла зима.