0

Т очно 80 години след като обезобразеното тяло на бившия италиански диктатор Бенито Мусолини бе влачено за назидание по улиците на градове и села неговите наследници надигат глава и методично овладяват властта в италианската десница. 

Преди седмица една от внучките на Дуче – Ракеле, напусна управляващата партия на Джорджа Мелони „Италиански братя” и премина в редовете на „Форца Италия”. „Време е да обърна нова страница и да се присъединя към друга партия, чиято идеология е по-близка до моите центристки ценности”, заяви Ракеле пред Агенция АНСА. Според наблюдатели  излизането на Ракеле от националистическата партия на Мелони е било въпрос на време, а формалният повод това да се случи сега бе джендър скандалът на Олимпиадата в Париж това лято с боксьорката Иман Халиф, за която се подозира, че е мъж. 

Изненадващо внучката на диктатора запази хладнокръвие и заяви: „Иман Халиф е жена, освен ако някой няма доказателство за обратното” и напусна „Братята”, които са основна част от управляващата сега коалиция в Италия. В нея влиза и Форца Италия на покойния премиер Силвио Берлускони, към която се присъедини Мусолини. Приеха я с отворени обятия. 

Популярност

Ракеле е изключително популярен политик в Рим. Според мнозина тя е следващият лидер, който ще обедини италианската десница и ще стане министър-председател. На местните избори през 2021 г. тя бе избрана за общински съветник с рекорден брой преференции. Актуално проучване на общественото мнение в Италия показва, че оценката на фашизма не е еднозначна. 18 на сто от италианците са твърдо убедени, че фашизмът в страната им е нещо добро. Още 21 процента по-скоро одобряват фашистките идеи за управление. 

Плевенчанин мъкнал трупа на Мусолини из Италия след екзекуцията му през 1945 г. (СНИМКИ)

Ракеле е кръстена на своята баба Ракеле Гуиди. След като бащата на Гуиди починал, нейната майка се залюбила с Алесандро Мусолини, баща на създателя на италианското фашистко движение Бенито Мусолини. Ракеле пък се омъжила за Бенито през 1914 г.  Мусолини управлява Италия с железен юмрук от 1922 до 1945 г. В края на войната се опитва да избяга в Швейцария, но го хващат италиански партизани, които го убиват и се гаврят с трупа му.

Метаморфоза

За някои меката позиция на Ракеле е  предателство към паметта на дядо ѝ, но много други смятат, че нейният прагматичен подход и търпението ѝ ще се изплатят съвсем скоро. Ракеле излезе от рамките на твърдите националисти и привлече подкрепата на по-умерените италианци. Сходна промяна на възгледите претърпя и другата внучка на диктатора – Алесандра Мусолини, която е полусестра на Ракеле. Нейната звезда изгря през 1993 г., когато оглави крайната десница и стана първата жена партиен лидер в историята на Италия. Тя сменя няколко формации, преди да се установи в партия „Свободен народ”, която също е част от управляващата в момента коалиция.

През 2004 г. е евродепутат с убийствените 133 000 получени преференции. През 2005 г. я отстраняват от надпреварата за местните избори, след като я хващат, че събраната от нея подписка е с фалшиви подписи. Спасява я депутатският ѝ имунитет, а впоследствие разследването на машинацията не стига доникъде и е замразено. 

Скандал

Тя печели хората с крайни възгледи с изказването: „По-добре човек да е фашист, отколкото гей”. Алесандра Мусолини забърква грандиозен скандал, който разрушава крехкия съюз на националистите в Европейския парламент. „Всички румънци са цигани, а всички цигани са престъпници”, обявява тя, без да си дава сметка, че румънските националисти са важна част от съюза. Румънците са обидени и напускат. Националистическият съюз пада под чертата на изискуемия минимум за представителност в Европарламента, губи правото си на субсидия и се разпада. Но и Алесандра научава своите уроци. През 2022 г. тя се завръща в голямата политика, но това е друга, улегнала и хладнокръвна жена. Тя влиза в парламента от квотата на „Форца Италия”, след като Антонио Таяни става министър в правителството на Мелони и с това освобождава едно депутатско място. 

Има три деца, но отказва те да носят фамилията на баща им. Минава през съд, за да могат да бъдат Мусолини.

Възгледите на Алесандра претърпяват огромна еволюция. Може да звучи съвсем невероятно, но в момента тя е един от застъпниците на гей движението и подкрепя еднополовите двойки, които сключват бракове и осиновяват деца. Една от акциите на крайните националисти бе да се анулират удостоверенията за раждане на децата на гей двойките. Най-пламенният защитник се оказа отново Алесандра. Тя вдигна скандал и в Европейския парламент.

Потомци

Ракеле и Алесандра никога не са крили, че са внучки на диктатора Бенито Мусолини. В зората на своята политическа кариера Ракеле дори организира туристически обиколки в родния си Предапио със заглавието „Дуче! Възходът на италианския фашизъм“. Турът струвал по 5772 долара на човек и се радвал на изключителна популярност, а местата били разпродадени за месеци напред. Ракеле продавала кибритчета с образа на дядо си. По сходен начин Алесандра бе известна с това, че раздаваше автографи на снимки на дядо си. 

Ракеле и Бенито Мусолини имали общо пет деца – две дъщери и трима синове. Най-голямата дъщеря на Дуче – Еда, била любимката на диктатора. Тя си позволявала да има собствено мнение. Никой не я канил на срещи, защото всички се страхували от баща  ѝ. Дълги години оставала стара мома. Накрая Еда се омъжва за благородника Галеаз Джитано. Той участва в заговор за свалянето на Дуче. Мусолини го разстрелва. Второто дете - Виторио, се срамувал от своя произход. Той бил режисьор и дълги години крил, че е син на Дучето. Не така стоят нещата с неговия внук – Кайо. Той не само че не се срамува с произхода си, но също влиза в политиката. Кандидатира се от листата на „Италиански братя” и го избират за евродепутат. Казва, че името му винаги му е тежало, но не се срамува от прадядо си. Той е един от най-известните антиглобалисти. На въпрос дали се чувства като фашист Кайо отговаря – „Фашизмът умря с Бенито Мусолини!”. 

Третият син на Мусолини – Бруно, бил пилот и умира много млад при катастрофа. Оставя след себе си дъщеря Марина. 

Истинският продължител на рода на Мусолини е синът му Романо, който е музикант. Той се жени за Мария Сиколоне, по-малката сестра на актрисата София Лорен. Двамата имат две дъщери – Алесандра и Елизабета. Когато Алесандра основава неофашистка партия, Романо пише химна на партията. От втория си брак с Карла Пучини, той има още една дъщеря – Ракеле.