0

О т древни времена образът на виещ вълк се свързва с пълнолунието. Така гръцката богиня на Луната и лова Артемида носела кожата на това животно. В скандинавските митове затъмненията се обясняват с факта, че вълкът Хати се опитва всяка вечер да погълне естествения спътник на нашата планета. И затъмнението започва, когато той успее.

Индианците Сенека вярват, че Луната е създадена от вълк чрез пеене. Е, няма нужда да говорим за връзката между върколаците и пълнолунието в съвременната култура.

Защо вълците вият на Луната? Е, честно казано... Не го правят. Това изображение, въпреки популярността си, е чист мит и няма научна основа. Учените не са забелязали никаква връзка с гласовете на вълците и спътника на Земята. Животните всъщност не вият срещу Луната, но поради редица други причини.

Вълците са социални животни, които живеят в глутници. Воят служи като средство за комуникация и им помага да се намерят в гората, да се обединят и да координират действията си. Освен това по този начин животните маркират своята територия, така че другите вълци, разпознавайки гласовете на други хора, да разберат, че не са добре дошли тук. Вълчият вой е достатъчно силен, за да се чуе на площ до 130 kм² - изключително ефективен начин за сигнализиране един на друг в гъсти храсти или на дълги разстояния.

Добавете към всичко това факта, че вълците са предимно нощни хищници. Затова често, когато се събират да ловуват и да вият заедно, Луната “увисва“ в небето. Но с абсолютно същия успех животните ще вокализират в напълно тъмна нощ и дори през деня. И нашият сателит няма абсолютно нищо общо с това.

Откъде идва митът, че вълците вият само при пълнолуние? Експертите смятат, че тази „приказка“ действително произлиза от индианската митология - много древни цивилизации непрекъснато свързват вълците с Луната в своето изкуство. В крайна сметка това се превръща в легенди, които са популярни днес. Подобни образи съществуват и в европейското общество. Например Хеката, древногръцката богиня на лунната светлина, подземния свят, всичко мистериозно, магията и вещерството, отглеждала много кучета. Същото се отнася и за Диана, римската богиня на Луната и лова. Скандинавската митология разказва за двойка вълци, които преследват Луната и Слънцето, за да създадат нощ и ден.