0

- Сандо, на 12 и 13 октомври за първи път в България ще се проведе Международен фестивал на лютивите храни, съставки и продукти. Защо се реши на тази крачка и този тип ивент?

- Това решение е естественото развитие на всичко, което се случва около Chilli Hills.  

Ние сме първият български бранд за люти продукти в България. Създадохме категория и през годините я развиваме, като изграждаме култура на лютото. Тази година брандът ни прави 10 години, откакто е официално регистриран, и решихме, че сега е моментът да направим нещо наистина грандиозно. Нещо, което не е правено никога досега в България. Какъв по-добър начин да отпразнуваме 10-годишния си юбилей.

От няколко години сме част от Европейското люто общество, членуваме в колектив на европейски организатори на събития, участници сме като изложители в много от големите европейски фестивали. Мислим, че е време и България да даде един регионален фестивал, който да обхване и региона на Балканите. Чрез този формат даваме платформа на всички производители от страните около нас да представят продуктите си на широка аудитория, а също така на западните брандове да покорят нови пазари.

- Как ще премине фестивалът и какво ще опитат феновете на лютото и пикантното?

- В момента изготвяме изключително богата програма. В нашата ферма ще изградим едно люто градче, в което ще има над 20 изложителя от България, Белгия, Англия, Словения, Сърбия... Посетителите ще могат да дегустират изключително интересни занаятчийски продукти с различни вкусове и сила на лютивост. Освен това ще има фуудкорт с мобилни ресторанти, които ще приготвят различни пикантни и люти (но не само) специалитети. 

Баровете ще въртят интересни тематични коктейли. Имаме страхотни музиканти и артисти на живо на голямата сцена.

Ще проведем множество работилници, в които ще споделим нашия опит с феновете на лютото, от рода на „тънкости при отглеждане на екзотични сортове люти чушки“, „консервиране и ферментиране“ и др.

Интересна атракция ще е, че ще варим лютеница на място, по стар български обичай ще се пекат чушките на тенекия и ще се затваря на място. Посетителите ще могат да си вземат горещо бурканче на място.

- Очакваме в България да дойдат едни от най-изявените лютояди в света. Как се свързахте с тях и в крайна сметка ще можете ли да ги подлютите?

- Да, наистина. Гвоздеят на събитието е световният финал за люти надяждания на League of fire.

Това е световната лига по люти надяждания, която провежда такива в цял свят. Страхотната новина е, че избраха нашето събитие за провеждане на световния финал. За целта във фермата ни идват световният рекордьор и носител на 5 рекорда на Гинес Майк Джак от Канада и претендентът за титлата Джан Карло от Италия.

Водеща на събитието ще бъде самата Uk Chilli Queen – Шахина Уазиим.

Ние работим с лигата от миналата година, когато проведохме шампионата на България.

Тази година ще го направим отново. На втория ден от фестивала ще проведем шампионата на България с 10-те най-изявени лютояди. Ще излъчим за пореден път шампиона на България и ще го наградим с колана на лигата и голямата награда.

- Chilli Hills Farm се намира в сърцето на Плана планина, в село Долни Лозен, където всъщност е и твоят дом. Защо избяга от града?

- Всъщност ние живеем в Кокаляне, което е от другата страна на Лозенската планина. Именно в Кокаляне стартирахме с отглеждането на люти чушки, но след като бързо ни омаля, изнесохме продукцията навън.

Преди 14 години се завърнах в България след 20 години живот навън. Прибрах се при едно условие - да живея на село. Купих имот в Кокаляне, където започнах да се занимавам със земеделие като хоби. Впоследствие се запознахме с Боряна, която също се бе завърнала от странство и споделяше същите представи за живота, намерихме се и оттогава сме заедно в едно люто семейство.

- Как така се случи да създадете фермата с Боряна?

- Както става обикновено, това не беше планирано. Започнахме да отглеждаме плодове и зеленчуци, като поради любовта ми към лютото се концентрирахме над широк диапазон люти чушки. В един момент имахме над 100 различни сорта. Проблемът започна, когато тези растения започнаха да дават плод. Започнахме да ги сушим, мелим, правим на сосове и така почти случайно се роди Chilli Hills.

- Коя е най-лютата чушка в България и колко сорта всъщност вие отглеждате?

- В момента отглеждаме над 140 различни сорта люти чушки, като, разбира се, имаме цяла оранжерия с най-лютата чушка в света - Каролина Рийпър.

Изградихме и Музей на лютото, който е единствен не само в България, но и Европа.

Изключително интересен е и е отворен за безплатни посещения.

- Кога се зароди твоята любов към лютото?

- От малък винаги е имало люто на масата, но мисля, че се засили през годините, в които обикалях света и експериментирах с различни кухни. Аз съм огромен фрийк на тема храна и нови вкусове и когато открих огромното разнообразие на люти вкусове, реших, че точно това е моето.

- Казват, че лютото е стимулатор на душата. Обаче, ако много ни залюти, какво да правим?

- Лютото е щастие. Лютото вещество, което се намира в лютите чушки (капсаицин), отключва прилив на ендорфин (хормона на щастието).
Когато прекалим, гасим с млечни продукти. Млякото съдържа казеин, който разтваря капсаицина и така облекчава болката.

- Как създаваш рецептите за различните ви продукти?

- Винаги се стремим да сме оригинални, а не да копираме други брандове. Решаваме каква комбинация от продукти би била интересна и започваме да експериментираме. Обикновено като създам нов продукт, започвам да го пробвам с различни храни. Това отнема време. Ако ме видите по ресторанти, ще видите винаги с мен едно-две бурканчета без етикети. Когато сме 100% сигурни, пускаме рецептата за производство.

- Миналата година открихте и Музей на лютото с над 70 вида люти чушки. Имате ли съмишленици с Боряна в цялото това приключение?

- В музея имаше 70 сорта чушки миналата година, а тази година са над 140. Целият музей е разделен на географични зони, има информационни табели и е изключително интересен. Боряна направи много дълбок рисърч, който влезе в музея под формата на инфотабели.
Хората идват от различни краища на България да го видят. Наскоро имахме група от 7 възрастни жени, които бяха дошли специално с автобус от Варна.

- Вероятно има хора, които ви мислят за странни. Как се отнасяте към това? 

- Сигурно има такива хора, но, честно да ви кажа, при нас идват хора, които се кефят максимално. Вече забелязваме, че много хора, които са редовни посетители на фермата, започнаха да вдигат толерантността си към лютото, и от хора, които не можеха да ядат люто, в момента си взимат от най-лютите ни сосове.

- Преди да започнеш да се занимаваш с люти чушки и сосове, името ти бе нарицателно за скейт обществото в България. Караш ли още скейт? 

- Скейт карам дотолкова, колкото да се придвижвам, предимно като съм във Варна, където настилката е супер. Мисля, че активните ми скейт години са зад гърба ми вече.

- Каква е тръпката на скейтбординга и реално колко голямо е това общество днес?

- Скейтбордингът в момента е на върха на развитието си като спорт и начин на живот. 

Вече е олимпийски спорт и можеш да видиш деца на 5-6 години да правят неща, които преди време са ти се стрували невъзможни.

Скейтът ме е научил на много неща, но едно от тях е най-важното – прави това, което те кефи. 12 години имах марка за скейтборд, а сега пренесох това в света на лютото.
Забавлението продължава.

- Коя е любимата ти кулинарна дестинация?

- Определено е Азия, обожавам разнообразието на азиатската кухня. Азиатските подправки дават една неизмерима дълбочина от вкусове и в комбинация с лютото е просто неописуемо изживяване.

- За какво мечтаеш?

- Искрено мечтая за повече свободно време за семейството ми и нещата, които обичам, но не намирам време за тях. Много пътувания.