0

С ред честите оплаквания по време на почивката е внезапно споходила ни диария, обща отпадналост, гадене, повръщане и температура. При такива симптоми най-вероятно сте станали жертва на някои от тъй наречените летни вируси, но може да става дума за колит, салмонелоза или за друга чревна инфекция.

Важно е да внимавате от кого си купувате храна, този човек трябва редовно да си мие ръцете. Трябва да избягвате местата за хранене, които са със съмнителна хигиена. Ако се касае за "летен вирус", той обикновено протича с по-лека клиника и дава дискомфорт до три дни. На помощ идват лекарствата против диария и повръщане, разтворимият витамин С, спазването на диета и перфектна хигиена.

Всяко лято съм медицинско осигуряване на басейн. Плажуващите най-често търсят медицинска помощ по повод на ухапвания от насекоми, които обикновено са в изобилие около водните басейни. При ухапване от насекомо обичайно се получава алергична реакция, която овладяваме с приложението на съответните перорални противоалергични средства. В по-тежките случаи се налага да приложим инжекция с кортикостероид, като най-често ползваме медикаменти, съдържащи метилпреднизолон. На следващо място са нараняванията с остри предмети по плажа. Правим хирургична обработка на раната, превръзка и инжекция срещу тетанус. Някои плажуващи прекаляват с излагането на слънце и получават слънчево изгаряне. Обработваме ги с мехлем (унгвент) срещу изгаряне, даваме им обезболяващи и ги изпращаме да си почиват в стаите. В жегите някои хора понижават артериалното си кръвно налягане. На тях им даваме таблетка за повишаване на артериалното кръвно налягане, като при необходимост им прилагаме и инжекционен медикамент. В по-леките случаи им препоръчваме да пият повече течности, както и подсолен айран. По-рядко срещаме хора със слънчев удар - в началото те се оплакват от главоболие и световъртеж, по-рядко сме имали случаи с поява на дезориентация и халюцинации. Тях ги настаняваме на хладно и проветриво място, като им провеждаме съответната терапия.

Почерпка

От служебната маса в близост до барчето наблюдавам басейните и неволно чувам какво си купуват плажуващите за хапване и пийване на плажа. Най-често хората си вземат сладолед, газирани безалкохолни напитки, чипс, наливна бира или концентриран алкохол. Аз, спасителят и барманката сутрин пием по едно кафе еспресо, за да сме бодри и след това по време на дежурството изпивахме по около два литра вода. Не така процедират повечето плажуващи. На едно детенце за 12-часовата ни смяна родителите му купиха три сладоледа - първия още като пристигнаха сутринта, втория следобед и третия малко преди да си тръгнат от плажа. Това не бива да се прави! Нека четем етикетите на сладоледа: възстановено обезмаслено мляко, какаова глазура (кокосово и палмово масло), вода, захар, глюкозен сироп, кокосово масло, суроватка на прах, нискомаслено какао, стабилизатори (гума локуст бийн, гума гуар, преработени Eucheuma водорасли), емулгатори (соев лецитин, моноглицериди и диглицериди на мастни киселини), естествен ароматизант ванилия, също така може да съдържа соя, яйца, ядки, глутен и други добавки. При преработката на водораслите Еухеума се произвежда карагенан, с който повечето от сладоледите са "обогатени". Той се означава като Е407. Някои от добавките в сладоледите и в другите сладкарски изделия са "условно безопасни". Те крият риск за здравето ни, особено ако се приемат често, и то в прекомерно голямо количество. Карагенан се извлича от червени водорасли и се обработва химически с алкални разтвори. Добавя се в храните, за да ги стабилизира, да ги сгъсти, да ги желира и да не им позволява да се развалят за дълго време. Карагенан за съжаление се добавя не само в сладкарските изделия. Освен в сладоледи, млечни и сладкарски изделия той се добавя в бекон, колбаси и в други месни продукти. Карагенан често се комбинира с натриев нитрит, който се означава като Е250. Той също крие риск за здравето ни, особено ако консумираме често голямо количество храни, обработени с него. При беконите, карагенана и натриевия нитрит се откриват в слузта, която теква от вакуумираната опаковка още като я отворите. Добре е след като развакуумирате месния продукт, тази слуз да я изхвърлите и да изплакнете на течаща вода бекона, за да отмиете остатъците от тази "сополива течност". Възможно е карагенан и натриев нитрит да се вкарат чрез шприцоване в свински пържоли и в пилешко месо, при което те поемат повече вода. Така по-малко месо се продава на по-висока цена поради вкарването на допълнителна вода.

Етикети

Първоначално на карагенан се приписваха полезни свойства като детоксикиращо и противомикробно действие, но с времето се появиха съобщения, подлагащи на съмнение неговите полезност и безопасност. Оказва се, че в състава на продуктите, обработени с карагенан, се откриват етиленов оксид и други вещества, които проявяват канцерогенност. Карагенан действа неблагоприятно на храносмилателната система, като предизвиква имунен отговор и възпаление на лигавицата, при което може да се получи гастрит, язва и кървене. Трябва да четем етикетите на продуктите, които купуваме, тъй като освен карагенан и натриев нитрит някои от тях имат добавени хидрогенирани мазнини, моноглицериди, диглицериди, както и цял куп разни добавки означени с буквата Е. При честа употреба, и то на големи количества от подобни храни, съществува риск от развитието на улцерозен колит, рак на дебелото черво и рак на черния дроб. Възможно е да се наруши глюкозният толеранс и да се прояви потискащ ефект върху имунната система. На малки деца и на бременни не се препоръчва да консумират продукти, съдържащи карагенан. Възрастните могат да си позволят по един сладолед от 50 грама през ден, освен ако лекарите не са им забранили всякаква консумация на сладоледени изделия.

Освен сладолед хората често си вземат газирани напитки. Има здравни рискове при консумацията им и те не са малко. Хайде отново да четем етикета: вода, подсладители (цикламати, ацесулфам-к, аспартам, източник на фенилаланин, захарини), фруктозо-глюкозен сироп, въглероден диоксид, оцветител (тартразин, Е150d, каротини, карамели), киселини (лимонена киселина, фосфорна киселина), естествени аромати, кофеин, антиоксидант (алфа-токоферол, аскорбинова киселина), стабилизатори (Е414, Е445, гума гуар) и други. Честата консумация на газирани напитки, особено на големи количества, крие риск за здравето. Поразяват се бъбреците. Има риск от развитието на захарен диабет. Според американско проучване честата употреба на газирани напитки причинява развитието на метаболитен синдром. При всекидневна консумация на 355 милилитра газирани напитки телесното тегло за една година се увеличава с 6,8 килограма. Съдържащият се Бисфенол А в кутийките на тези напитки може да доведе до затлъстяване, сърдечносъдови и репродуктивни проблеми. Ако има добавен кофеин, той пречи на усвояването на магнезия, освен това кофеинът действа дехидратиращо и води до обезводняване на организма в летните жеги. Наличието на фосфорна киселина лишава костите от необходимия им калций. При реакция между аскорбинова киселина и бензоати може да се образува бензен, който също е канцероген. Рискът от поява на рак се увеличава и от вложените изкуствени подсладители. Киселината в газираните напитки уврежда зъбния емайл. Метаболизмът се забавя, по-трудно се изгарят мазнините и това води до наднормено тегло. Консервантите натриев бензоат и калиев бензоат често причиняват алергични болести, включително бронхиална астма.

Карамеленият цвят на тези напитки обикновено се получава при реакция на захарта с амоняк и сулфити. Означението Е150d е амонячно-сулфитен карамел. Той подобно на другите добавки от група E150, се произвежда чрез термична обработка на глюкоза и захароза, като по време на производството му към реакционната смес се добавят амониеви и сулфитни съединения. Технологично могат да се ползват амониев фосфат, амониев хидроксид, амониев сулфат, амониев сулфит, амониев бисулфит, амониев карбонат, амониев бикарбонат, натриев сулфит, натриев бисулфит, калиев сулфит, калиев бисулфит, както и сярна киселина. Предполага се, че амонячно-сулфитният карамел може да причини рак и да доведе до проблеми със стомашно-чревния тракт, но според СЗО оцветителят е безопасен за организма, ако дневната му доза не надвишава 200 мг на килограм телесно тегло. Така че, ако не можете да живеете, без да пиете газирани напитки, то поне ги ограничете до 250 милилитра през един-два дни.

Чипс

Картофеният чипс е вкусен, върви за мезе на наливната биричка, ама хич не е здравословен като храна. Обичайно той е приготвен чрез пържене, което е възможно най-вредната обработка на храните. Съдържа въглехидрати, мазнини, сол, оцветители и овкусители. Много е калоричен и е враг на отслабването. Крайно е неподходящ за хора със сърдечносъдови, бъбречни и гастроинтестинални заболявания. Мазнините, които обикновено се съдържат в чипса, са хидрогенирани. Те са вредни за здравето ни като мазнините, които съдържат повечето маргарини. Знаем, че хидрогенираните мазнини са канцерогенни, повишават холестерола и водят до атеросклероза. Редовната им консумация увеличава риска от инфаркт и инсулт, при това още в млада възраст. Почти няма чипс без добавен мононатриев глутамат за овкусяване, който на етикета обичайно е "маскиран" като Е621. Той е опасен за здравето, тъй като води до пристрастяване, стимулира апетита и води до затлъстяване. Честата му употреба в големи количества причинява главоболие, сърцебиене, мускулна слабост, нарушения в паметта, депресия и сънливост. Малко пакетче с чипс можете да си позволите веднъж седмично, и то ако все още нямате заболявания, при които картофеният чипс е абсолютно забранен.

Ракията, приемана в малки количества, и то в редки случаи, може да се каже, че притежава някои полезни качества, сред които са: успокояване на нервната система след изживян стрес, понижаване на високото кръвно налягане, стимулиране на отделянето на стомашни сокове, подобряване на метаболизма, стимулиране работата на сърцето, предпазване от тромбози и други. Понякога изпиването на 50 милилитра ракийка може да ви помогне при главоболие, мигрена, болки в гърба и шията. Приемът на 50 милилитра домашна ракия на гладно, последвано от спазването на диета с варени картофи, прегорен хляб и малко бяло саламурено сирене, спомага за спиране на диария - това го знам от моя баща и сме го ползвали при необходимост, вместо да употребяваме медикаменти. Обаче, забележете: редовната консумация на алкохол според СЗО увеличава рисковете от ракови заболявания, включително рака на дебелото черво, рака на черния дроб, рака на ларинкса, рака на фаринкса, рака на устната кухина и рака на гърдата. Освен това при системна злоупотреба с концентрирани алкохолни питиета могат да се отключат множество сериозни хронични заболявания и да възникнат съдови инциденти, които да причинят преждевременна смърт. Това, което можете да си позволите, е по едно малко питие от 50 милилитра ракия или друг концентриран алкохол до 40 градуса, не повече от три пъти седмично и, разбира се, ако нямате медицински противопоказания за консумация на алкохол. В никой случай не бива да приемате повече от 100 милилитра ракия, и то всеки ден! Когато сте на плажа, на морето или на басейна, при това в най-големите жеги, не ви съветвам да пиете какъвто и да е алкохол, защото рискувате живота и здравето си. От една страна, алкохолът е предпоставка за възникване на всевъзможни инциденти. От друга страна, действието на алкохола ви пречи да реагирате адекватно на ситуацията. Също така трябва да внимавате да не се почерпите с алкохол менте, защото ако той съдържа метилов алкохол, може да ослепеете!

Отравяне

Първоначалните симптоми на отравяне с метилов алкохол се наблюдават 12-24 часа след консумацията му. Неврологичните симптоми са атаксия, главоболие, гадене, повръщане и болка в горната част на корема. Следва нарушение на съзнанието, при което пациентът може да изпадне в кома. Така също вследствие на мозъчните уреждания може да се явят припадъци. При натрупване на мравчена киселина в зрителния нерв се презентират и очните симптоми - светкавици, светлини и замъгляване на зрението. Зрителната острота прогресивно намалява и се стига до пълно ослепяване.

Ако не пием друг алкохол, може да се насладим на чаша червено вино. Разбира се, ако става дума за чаша от 100 до 200 милилитра качествено червено вино, и то при условие че не пиете вино всеки ден. Не пийте вино, ако лекарите са ви забранили да употребявате алкохол поради някакво заболяване. Червеното вино съдържа фенолни съединения и е богато на антиоксиданти, които намаляват риска от развитие на злокачествени новообразувания. Умерената му консумация предпазва от сърдечносъдови и мозъчно-съдови инциденти. Червеното вино е богато на витамини от група В, на минерали, калии и желязо. Помага при анемия и забавя развитието на атеросклерозата. Укрепва имунната система и помага при настинки. Ресвератролът във виното премахва токсичните вещества, радионуклеотодите и тежките метали. В никой случай не прекалявайте с употребата на вино, защото ще развиете алкохолна интоксикация, алкохолна зависимост, психо-емоционални разстройства, деградация на личността и чернодробна цироза.

Необходимо е да пиете вода, поне два литра дневно. Освен вода можете да си направите айран, да си налеете прясно мляко, да хапнете диня и да си изцедите сок от плодове. В чаша с 250 милилитра трапезна вода можете да добавите една чаена лъжичка сода бикарбонат и сока от половин прясно изцеден лимон. Билковият чай, черният чай и зеленият чай също са полезни, когато се консумират умерено. Храната в летните жеги трябва да е лека и разнообразна. Тя трябва да съдържа предимно плодове, зеленчуци и ядки, като не се лишавате от малко пчелен мед, месо, яйца и риба. Трябва да се намали консумацията на рафинираните продукти и да се ограничи до минимум употребата на всякакви прекалено обработени химически и термично храни. Най-важното е да не прекаляваме с нищо!

Бирата товари бъбреците и черния дроб

За полезна може да се приеме една биричка от 330 или 500 милилитра, консумирана през интервал от два-три дни, и то само ако лекарят ви не е забранил да консумирате алкохол. В това количество бирата е полезна, тъй като подобрява функцията на храносмилателната система, стимулира образуването на жлъчка и подхранва полезната чревна флора. Всекидневната консумация обаче на литър-два и повече бира при всички случаи е вредна, особено за бъбреците и за черния дроб. Освен това "наливането с бира" води до образуване на отоци, до разширяване на стомаха и до увеличаване на апетита. При мъжете причинява нарастване на млечните жлези. Може да доведе до развитие на подагра. Напълняването в областта на талията формира тъй нареченото бирено коремче. Системният прием на значително количество бира отмива полезните минерали, включително калция от костите, което е предпоставка за възникване на остеопороза. Съдържащите се алдехиди, етери и метанол замъгляват съзнанието, забавят мисленето, засилват тревожността и агресивността. Причиняват главоболие, сърцебиене и изпотяване. Като правило бирата повишава артериалното кръвно налягане. Това става по два механизма - първо чрез наливане на допълнителен обем течност в циркулацията и второ - чрез уврежданията на съдовата стена, до които води прекомерната й консумация. Повишеното артериално кръвно налягане и ритъмните нарушения на сърцето увеличават риска от настъпване на тежки съдови инциденти като миокардни инфаркти и мозъчни инсулти.

Таласотерапия помага за възстановяване след травми

Таласотерапията е лечение с морска вода, морски водорасли, морска кал и морски климат. Морските вани са изключително полезни, тъй като човешката кръвна плазма и морската вода имат сходен химичен състав. Тялото поема необходимите му минерали при контакта си с морската вода. Прилагат се морска луга и паста от морски водорасли, съчетани с вдишване на морски пари. Тялото ви потопено в морската вода релаксира. Мускулите намаляват напрежението, което оказват върху ставите и костите. Нормализира се баланса между симпатикуса и парасимпатикуса. Повлиява се благоприятно хипофизо-надбъбречната регулация. По-лесно се отделят токсините от организма. Таласотерапията помага при възстановяването след травми, за намаляване на теглото при затлъстяване, при гинекологични заболявания, за облекчаване на главоболието при остеоартрит на шийните прешлени, за намаляване на болките в гърба и ставите. Подходяща е при лечението на акне, невродермит, псориазис, атопичен дерматит, екземи, разширени вени, климактерични оплаквания, пародонтоза и при забавена чревна перисталтика.