0

В края на първото десетдневие на януари места в Западна България (Видин, Кнежа, Драгоман, София, Кюстендил) и Тракийската низина (Пловдив, Чирпан) бяха регистрирани минимални температури от порядъка на минус 10-11°С.

В края на първото десетдневие на януари места в Западна България (Видин, Кнежа, Драгоман, София, Кюстендил) и Тракийската низина (Пловдив, Чирпан) бяха регистрирани минимални температури от порядъка на минус 10-11°С.

Тези стойности, в условия без снежна покривка и по-продължително задържане, са опасни за късно засетите есенни посеви зимуващи във фаза поникване и начално листообразуване.
През следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще претърпят промяна. През повечето дни от второто десетдневие на януари се прогнозират наднормени температури, но средноденонощните им стойности ще остават под биологичния минимум, необходим за възобновяване на вегетационните процеси при зимните житни култури и посевите ще запазят състояние на покой.


През периода съществени валежи не се прогнозират и нивото на почвените влагозапаси при зимните житни култури в 50 и 100см слой остава необичайно ниско за сезона - на места в източните райони под 60% от ППВ. В началото на зимата, в години без есенно засушаване, почвените влагозапаси в 100 сm слой обичайно достигат нива близки до пределната полска влагоемност (ППВ).
Очакваното относително сухо време през следващия период ще бъде подходящо за провеждане на дълбока оран, на междуредови обработки в лозовите и овощните масиви, с които се унищожава голяма част от зимуващите форми на редица вредители (хоботници, молци, плодови оси и др.). Условията ще бъдат подходящи за извършване на някои фитосанитарни дейности – изкореняване на изсъхналите дървета, остъргване на старата напукана кора на стволовете на овошките, където зимуват редица неприятели (гъботворка, пръстенотворка, плодови червеи, акари и др.), варосване на дръвчетата и др..
При лозите през периода на покой е желателно да се проведе наблюдение за наличие на болестта екскориоза. Признаците на болестта се наблюдават по узрелите леторасти – кората в основата на първото и второто междувъзлие е побеляла, покрита е с малки черни точки (пикнидии) и се лющи на ивици. За ограничаване на болестта нападнатите от патогена леторасти трябва своевременно да се изрязват и унищожават, а инструментите - дезинфекцират.

Дукена Жолева
Агрометеоролог при НИМХ