0

А ко продуктите от свинското продължават да залежават, някои от сурово сушените могат да се преработят. Така например луканките и суджуците вероятно ще бъдат направени на саздърма.

Ако продуктите от свинското продължават да залежават, някои от сурово сушените могат да се преработят. Така например луканките и суджуците вероятно ще бъдат направени на саздърма.

Другият вариант е топлите точки в супермаркетите да започнат да ги предлагат   във вид на типични български ястия. Боб с наденица или суджук на скара, зеле на фурна с луканка и т.н. Това обясниха от Асоциация на месопреработвателите в България пред „Телеграф“.

Температура

Преработвателите изрично подчертаха, че няма причина това да се прави, освен за успокоение на клиентите. Първо, защото свинското месо, което се предлага и преработва, е от здрави прасета. Второ, африканската чума не е заразна за хората. От АМБ допълниха, че по принцип вирусът на АЧС се унищожава при 80 градуса С и затова преработените продукти са абсолютно безопасни. Преди всичко от гледна точка на това да не се разпространява вирусът.

Суровина

Според председателя на АМБ Атанас Урджанов преработвателната индустрия не е засегната от АЧС в България. Причината е, че предприятията, които преработват свинско на различни видове колбаси, като цяло не използват българско месо. Те работят основно с внос. Българското месо се предлага за прясна консумация, а обемът на производство е  малък и то не достига. Съставлява 30% от свинското, което се консумира в България като сурово и преработено. Според Румен Караманов, управител на най- големия свинекомплекс в страната Карас,  българското свинско представлява 50% от това, което се предлага на родния пазар под различни видове продукти.

Заразени зони

Месопреработвателите внасят свинско основно от Франция, Белгия, Германия и Испания, каза Урджанов. По принцип се купува месо от места в ЕС, които са обявени за свободни от зараза. Тези, които се водят като заразени зони, имат право да продават свинското си само на националния пазар. Като Полша например, която все още не се е изчистила от АЧС.  

Китай

Цените на свинското скочиха с 30% на европейския пазар още в началото на годината. Това се случи, защото Китай, който изкупуваше огромни количества месо от европейските производители и така създаде дефицит. Основната причина беше, че Китай бе поразен от африканската чума по свинете и загуби поголовието си от свине. Увеличение на цените на свинското се очаква и през септември, пак заради Китай,  прогнозираха месопреработватели.

Национален пазар

Засега обаче в България няма движение на цените нагоре, напротив, наблюдава се застой в търсенето на традиционното за българина месо. Супермаркети правят промоции с бут за 7 лв. за килограм, но клиентите почти не обръщат внимание. Причината е страхът от чумата, коментираха преработвателите. Така че няма логика цените на месото да се покачат.

Според тях африканската чума по свинете може да предизвика истинска катастрофа в сферата на производството. 

 

Комарите или фуражите

 

Една от последните версии за разпространението на африканската чума по свинете е, че за нея са виновни комарите и мухите. Тя бе една от първите, но впоследствие експертите от агенцията по храните я отхвърлиха. След като свинекомплексът в Бръшлен бе поразен от болестта, специалисти и ветеринари отново се върнаха към първоначалните догадки за кръвосмучещите като възможни преносители на заразата. Свинекомплексът е с най- високо ниво на безопасност, а болестта успя да влезе, няма логично обяснение, освен за това да са виновни насекомите, са коментарите на колегията от АМБ.

Другата версия са фуражите. Най-вероятно болни прасета или други животни преносители на вируса са го предали на зърнените култури в нивите. След това те са станали част от храната за животни. До редакционното приключване на броя обаче „Телеграф“ така и не получи коментар от шефа на асоциацията на производителите на фуражи Атанас Божков. Последният съобщи, че е в Берлин на бизнес преговори, а след това заминава да прави сделки в Азия.

Истината е, че все още никой не знае произхода на вируса на АЧС. Ветеринари споделиха  пред „Телеграф“, че по времето на соца дори не са учили за него, защото тогава не е бил известен като такъв. 

Африканската чума по свинете е болест на три континента. Първо е засечена в Африка, след това се прехвърля в Европа, а в момента една от най-пострадалите страни е Китай, следвана от Виетнам. Азиатските страни са огромен потребител на свинско месо. Китай доскоро беше лидер в производството на свинско.