0
Щом цъфне липата, в продължение на две седмици се разнася нежен и сладък аромат. През цялото лято това дърво прочиства въздуха и го обогатява с кислород. Липите са и отлични медоносни растения. Има научни доказателства, че от един хектар липова гора може да се получи до един тон от най-добрия по качество и лечебни свойства мед.
Самият липов цвят е много ценен. Когато се разтворят повечето цветове, те внимателно се събират. Веднага се слагат на тънък слой, на сянка и течение. От изсъхналия цвят става ароматен и тонизиращ чай, който помага при настинки, ангина и кашлица.
Ако имате място в градината си, посадете си липа. Известни са около 45 вида, разпространени предимно в Северното полукълбо. Дървото достига на височина до 30-40 м. Стъблото е право, цилиндрично. Короната е силно облистена, плътна, с правилна овална форма. Липата много лесно понася резитба, затова короната й може да има различна форма: топка, трапец, пирамида.
В България растат четири вида, един се култивира. Дървесината и е белезникава, еластична, лека, мека, не е здрава и трайна. От нея се произвеждат музикални инструменти, правят се интересни дърворезби. Кората съдържа голямо количество кристали от калциев оксалат. Непосредствено под нея е разположено ликово влакно. То се отделя и материал за плетени изделия.
Липите са устойчиви на болести и неприятели. Широко се използват в ландшафтни проекти, прекрасно се съчетава с червен дъб, офика, клен. Засаждат се и там, където трябва да се укрепи почвата с полезащитни пояси.