0

Т я е миниатюрна и крехка като порцеланова статуетка, но с енергията си може да повдигне планини. Засега обаче предпочита да раздвижва пластовете само в нелеката за младите българска театрална реалност, а при планините – да отива самата тя. Може и на велосипед. Изобщо с преместването на големи разстояния режисьорката магьосница Василена Радева няма проблеми. Сърцето й притегли към себе си като магнит американския актьор Нейтън Купър и с лекотата, с която диша, той смени постоянния си адрес в Колорадо със София. Сега е неин съпруг и баща на двете им момчета.

Тя е миниатюрна и крехка като порцеланова статуетка, но с енергията си може да повдигне планини. Засега обаче предпочита да раздвижва пластовете само в нелеката за младите българска театрална реалност, а при планините – да отива самата тя. Може и на велосипед. Изобщо с преместването на големи разстояния режисьорката магьосница Василена Радева няма проблеми. Сърцето й притегли към себе си като магнит американския актьор Нейтън Купър и с лекотата, с която диша, той смени постоянния си адрес в Колорадо със София. Сега е неин съпруг и баща на двете им момчета.

„Бях на международен семинар в Ню Йорк, когато Филип Арно – чудесен театрален деец и пътешественик, ми каза, че задължително трябва да се срещна с един артист, с когото сме имали сходна визия за изкуството. Нямах големи очаквания, защото бях разочарована от първата ми среща с театъра в САЩ, но когато Нейтън отвори вратата на мястото, където бе уговорена срещата ни, аз усетих, че ми се отваря Врата към един нов, истински живот“, разказва възпитаничката на проф. Пламен Марков. Двамата с американеца гледат някаква постановка заедно, а после неусетно започват да прекарват дълги часове в необикновени разговори (Васи е завършила немска гимназия във Варна, но е на „ти“ и с английския) и в разходки из Сентръл парк. Нейтън е директор на малка театрална компания в Балтимор – Single Carrot Theater. Той кани талантливата българка да направи ателие с артистите там, а тя пък му предлага да върне визитата като участва в първото издание на нашия Фестивал на свободния театър – АКТ фестивал, в София. Така в продължение на една година осъществяват плановете си за презокеанска съвместна работа, която естествено

прераства в презокеанска любов

„Направихме малка и много весела сватба в една старовремска къща в Балтимор, където Нейтън живееше с част от своите колеги. На празника, вместо материални подаръци, пожелахме всеки да подготви песен, слово, картина или игра за нас и така се получи истинска артистична феерия“, припомня си Василена. Мистър Купър идва да живее в България десет дни преди раждането на първия им син Робин, който вече е на пет и половина. Две години след него на бял свят се появява и Леон.

По това време режисьорката Василена Радева вече е носителка на престижните театрални награди „Аскеер“ – за дебют, „Икар“ – за най-добро представление, и на приза за полет в изкуството „Стоян Камбарев“ за забележителната си работа върху пиесата на Торстен Бухщайнер “Nordost – приказка за разрушението”. Разтърсващият документален спектакъл за съдбата на три жени, преживели от първо лице чеченския атентат в московския театър „Дубровка“, при който загиват близо 150 души, с успех се играе почти от десетилетие в Младежки театър „Николай Бинев“ – има го в програмата и на 19 юни. Изобщо малката антиконформистка Василена никога не е търсила лесен пробив с евтини булевардни комедии, а дълбае в сериозните теми на съвременната драматургия – тероризма („Нордост“ и „Карнавал.com” в Младежкия), екологията и опазването на околната среда („Тунелджии“), загубата на идентичност заради недопустими компромиси („Грозният“ в театър „София“), равносметката преди последното пътуване („Великият момент на Кьоних“ в Театър 199), домашното насилие (в най-новия й спектакъл „Синята брада – брак без приказка“). Като „солист“ Радева често се е захващала с некомерсиални независими проекти и значими социални каузи („Малкият принц“ с участието на деца с ментални и физически проблеми). По-късно с Нейтън, с когото споделят общи професионални и човешки ценности, освен семейство създават и собствена компания – „Паник Бутон Театър”, с която досега са осъществили три постановки, два проекта за социално ангажирано изкуство и няколко международни колаборации.

„Първият ни, пилотен спектакъл заедно е „Дисонанс за двама артисти“ – представление, вдъхновено от сънищата на актьорите, Карлос Кастанеда и юнгианската теория за колективното съзнание. В него Нейтън

за първи път игра на български език

Оттогава той продължи да развива това забележително умение и в най-новото ни представление „Супер отряд Г.О.Т.И.Н.“ той вече играе, пее и дори импровизира на български, заедно с чудесните актриси Богдана Котарева, Звездомира Георгиева и музиканта Константин Кучев, който е автор на музиката и песните“, не без гордост заявява Василена. Тази пиеса е част от един голям по своя замисъл проект – „Общество за Предпазване от Боклучени Чудовища”, който се случва на открито и освен детско представление с екологична тематика включва и работилнички за малчуганите и техните родители след спектакъла. Благодарение на партньорите от „Градско градинарство“ всяко хлапе може самостоятелно да посади семенце на любимия си зеленчук и да си го отнесе и отгледа у дома. Със сдружението BeArtJoy децата изработват и боядисват хранилки за птици от рециклирани материали, а „ЗаЗемята“ и „Грийнпийс“ ги вдъхновяват да мислят творчески и цветно за опазването на околната среда. Този артистичен празник на открито е с вход свободен за всички, благодарение на финансовата подкрепа на програма „Култура“ на Столична община. „Каня вашите читатели на следващото му издание – тази събота (18 май) в парк „Дружба“ до ОКИ „Искър“ и тази неделя (19 май) в парк „Хиподрума“ до ОКИ „Красно село“, казва нежната половинка от тандема.

Друго актуално представление на „Паник Бутон Театър“, което си струва да се види, защото говори за важни неща, е „Синята брада – брак без приказка”, което се играе в театрална работилница „Сфумато“, а следващите дати са на 4 и 18 юни. Това е авторски спектакъл, преплитащ приказния сюжет с реални истории от наболялата напоследък тема за домашното насилие и вдъхновен от силата на жените, които успяват да разкъсат омагьосания кръг на деструктивната връзка. „Нашата мисия като артисти е

да държим очите и сърцата си широко отворени

за нуждата и болката около нас и да допринасяме, доколкото можем, за по-дълбочинното разбиране и емпатия между хората чрез изкуство“, обяснява Васи. Такъв е фокусът и на проекта „Съзидателно лечение“, осъществяван от семейството добротворци съвместно с детска клиника по белодробни болести „Св. София” и Национален фонд „Култура”. В него всяка седмица артисти работят с болни от туберкулоза деца, повечето от които прекарват месеци в клиниката сами, без родители. „Всички тези проекти осъществяваме благодарение на малкия, но много отдаден екип на „Паник Бутон Театър“ и съмишленици, както и на нашата обща вяра с Нейтън, че театърът е най-силният посланник на общочовешки ценности, красота и съпричастност. С това е свързана и нашата голяма мечта – да има повече изкуство в ежедневието на съвременните хора и повече съвременност в изкуството“, категорична е Радева.

Приоритетите си в живота Нейтън и Василена предават на своите наследници Робин и Леон: да бъдат човечни, да обичат природата и да я пазят. Момчетата вече са се научили да карат велосипеди не по-лошо от родителите си, харесва им да спят на палатка в планината и са пристрастени към четенето. Големият вече е стигнал до петия том на „Хари Потър“, след като с брат си е споделял приключенията от класическите детски книги в домашната библиотека – „Пипи Дългото чорапче“ и „Мили мой Мио“ от Астрид Линдгрен, „Детето на Грузулака“ от Аксел Шефлър, творбите на Туве Янсон и българката Петя Кокудева. Мама им чете на български, а татко – на английски...