0
Еп перти, търсещи извънземен живот в Слънчевата система и отвъд нея, се обединиха в безпрецедентна според НАСА инициатива, съобщи Ред орбит.

В проекта NExSS (Nexus for Exoplanet System Science) ще участват учени с различна специалност, за да бъде осигурен „синтезиран подход в търсенето на планети с най-голям потенциал на живот”, каза Джим Грийн от НАСА.

Изследването на взаимодействието между биологията и атмосферата, геологията, океаните и вътрешността на планетата и как всички те се влияят от звездата й са

много важни

Този системен подход е в основата на проекта, който обединява геолози, планетолози, хелиофизици и астрофизици. В екипа участват учени от 10 университета, сред които Станфордският, Калифорнийският, Бъркли, Йейл, Пенсилванският, институтите „Годард” и „Еймс” на НАСА и Лабораторията за реактивни двигатели.

Първата екзопланета беше открита само преди 20 години и макар изследването на тези светове да е сравнително ново, телескопът „Кеплер” на НАСА откри вече над от 1000 от тях, откакто беше изстрелян преди шест години. Учените търсят начини да определят дали тези планети са обитаеми и да търсят биоподписи, които могат да посочат наличие на живот.

Подобни планове обяви и „Роскосмос”. Руската космическа агенция смята да се захване с изучаване на еволюцията на климата на Земята, определяне на степента на заплаха от страна на опасни небесни тела, изследване на природата на тъмната енергия и материя, както и търсене на извънземни форми на живот. За целта една трета от бюджета на „Роскосмос” до 2025 година да бъде вложен в

пилотираната космонавтика

се предвижда в проекта на Федералната космическа програма за периода 2016-2025 година. За пилотирани полети ще бъдат отделени 694 милиарда рубли, което представлява 34,6 процента от общия обем на финансирането за 2106-2025 година. За фундаментални космически изследвания ще бъдат похарчени 10 процента от космическия бюджет - 199 милиарда рубли. Най-голямата част от бюджета в размер на 1 трилион и 111 милиона рубли (55,4 процента) ще бъде предназначена за развитието на проекти от социално-икономически характер – за космическите връзки, за дистанционното сондиране на Земята, за навигация и хидрометеорология. Част от тези средства ще бъде заделена и за научноизследователска работа.

От „Роскосмос” съобщиха, че космическото ведомство се отказва от разработката на ядрен космически двигател с енергодвигателна установка от мегаватов клас. Предвиждаше се той да бъде използван за полети в далечния космос. Новият проект на Федералната космическа програма за периода 2016-2025 година предвижда и закриването на всички опитни конструкторски работи по ядрени енергодвигатели с

голяма мощност

Руското космическо ведомство от 2016 година ще намали изстрелванията на товарните космически кораби „Прогрес” от 4 на 3 годишно. В периода 2018-2019 година е предвиден по един старт годишно на тези космически апарати, но не от Байконур, а от новия космодрум „Восточний”.
Страниците подготви Денис Коробко