0

 

Близо четиристотин хиляди българи са с гуша в резултат на намалена функция на щитовидната жлеза. Те са на възраст между двадесет и осемдесет години и са с намалена имат намалена функция на щитовидната жлеза От тях 65% научават за първи път за състоянието си по време на случайно участие в скрининг. Това показват резултатите от проучване на Българското дружество по ендокринология, което започва информационна кампания, за да насочи вниманието на обществото към последиците от йодния дефицит.

От приема на йодирана сол от майката зависи дали мозъкът на детето ще бъде развит добре или не, тъй като щитовидната жлеза се развива у ембриона след 6-я месец, а бебето усвоява йод от майката.

Когато той е недостатъчен, мозъкът остава недоразвит, има реална опасност детето да се роди с кретинизъм, не скриха лекари.

Те припомниха, че през 1956 г. акад. Иван Пенчев – основателят на ендокринологията в България прави скрининг на един милион българи и установява, че 50% от населението има гуша, а 3% е с кретенизъм (6000 души). Този значим здравен и социален проблем налага старта на масова йодната профилактика в страната. След въвеждането на йодираната сол по препоръка на Световната здравна организация този проблем е решен в средата на 90-е години.

Много от бременните жени, особено в големите градове употребяват алтернативни видове сол, смятайки ги за по-полезни. Рискът от системна употреба на алтернативни видове сол е заради тяхното ниско съдържание на йод и наличието на примеси и замърсители, включително радиоактивни вещества, което може да възроди йодния дефицит у нас, заявиха още от Българското дружество по ендокринология. Затова от дружеството настояват за безплатни изследвания на бременните жени за йоддефицит.

Агенцията по безопасност на храните би трябвало да провежда системен мониторинг на съдържанието на йод в солта и на качеството на алтернативните видове сол, каза проф. Людмила Иванова от Медицински факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

Доц. Боян Нончев от Университетската болница „Св. Георги” в Пловдив заяви, че прекалено големи количества йод също не са полезни. Когато той е в повече, се увеличава рискът от автоимунни заболявания.

Оптималното количество йод се постига с приемането на храни приготвени с йодирана сол – хляб, мляко, сирене, както и от рибата, каза той.