0

Здравословният начин на живот може да бъде опасен и да увреди сериозно здравето, ако се превърне във фикс идея,  предупреждават лекари. Всяко прекаляване може да доведе до обратни резултати. Стремежът към съвършена фигура например може да съсипе с диети работата на храносмилателната система.
Пет мита развенчаха водещи диетолози и физио­терапевти от Американската федерация по храните и лекарствата. Трябва да се занимавам със спорт по-често. В действителност прекаленото спортуване може да причини сериозни травми като скъсване или разтягане на
мускулни влакна
и сухожилия

и болки по цялото тяло. Това насилие над себе си нерядко води до изтощаване на организма, нарушаване на регенерацията на клетките и понижване на имунитета.


Пилатесът е от малкото видове гимнастики, които са приложими са всички хора и възрасти.
Оптималният вариант е между две тренировки да има 2-3 дни почивка.
Специалистите по диететика съветват да се ядат повече фибри за изчистване на организма и нормализиране на храносмилането. В това има резон. Грубата влакнеста храна ефикасно чисти червата, без да ги травмира. Фибри се съдържат изобилно в бобовите и зърнените храни, в зеленчуците и плодовете. Но трябва да се помни, че тук принципът „колкото повече, толкова по-добре” не работи.
Дневната норма от тях не бива да превишава 25-35 г. В противен случай коремът ще се подуе трайно както при любителите на бира. Прибирането му е значително по-трудно, отколкото след раждане.
Фрешовете зареждат с витамини и подсилват имунната ни система,
соковете са
с агресивни
киселини

Те активно въздействат на храносмилателната система, рушат зъбния емайл. Освен това, те съдържат и много захар, което ги прави много калорични. Препоръчи­тел­ната дневна доза е не повече от една чаша, която да се изпива на два пъти, но не на празен стомах. След това устата се изплаква с вода, за да не повредим зъбите си.
Чистотата е здраве, но ако излъскване дома си до стерилност, убиваме естествените защитни сили на организма. Имунната ни система отслабва и става неспособна да се бори сама с бактериите. Прекалената употреба на битова химия пък, алергизира и провокира дори астма.
Солариум подсилва имунитета ни, но само до 50 бани общо за цяла година, за да не развием рак.

 

Д-р Росица Шейтанова, физиотерапевт: Без спорт офисните болести те правят инвалид

Силвия Николова


- Д-р Шейтанова, много млади хора, включително и бивши спортисти пълнят физиотерапиите. На какво се дължи това?
- Не само пенсионерите се нуждаят от процедури, но най вече хората в активна възраст и дори младите, които работят в офис. Неподвижността по време на работа, често пъти повече от 8 часа на ден, води неусетно до тежки заболявания, свързани със сериозни промени в костно-мускулната система. Едни мускули отслабват за сметка на натоварването на други. Започват болки в гърба, кръста и изтръпване на ръцете. Напоследък много често срещано заболяване сред работещите на компютър или извършващи еднообразни движения като шивачките например е т. нар. карпал тунел синдром. Заболяването се изразява с болки и изтръпване на китките, пръстите и дланите на ръцете. Те са особено силни през нощта, а на сутринта ръцете са сковани и се раздвижват трудно и болезнено. Причината е в това, че карпалният канал, през който минава медианният нерв, се възпалява и притиска коренчетата на нерва. Човек започва да изпуска по-дребни предмети. Когато заболяването не се хване и лекува навреме, може да прогресира за кратко време, ръцете да се отпуснат, да станат неподвижни и да се наложи операция.
- Как може да бъде избегната операция?
- Ако заболяването се хване навреме, се прилага медикаментозно лечение в комбинация с физиотерапия, правят се компреси и тотална корекция на стойката при работа, като се спазва правилото на всеки час пред компютъра 10-15 минути почивка или занимание с друга дейност. Столът трябва да е висок, гърбът при работа облегнат в право положение, мониторът на нивото на очите, за да не се навежда или изтегля нагоре главата при четене. Този режим на работа важи и за засегнати от други офисни заболявания, както и за всички с професии, изискващи прекомерното застояване на едно място и еднообразните движения. Движението е препоръчително. Ходенето пеша балансира човешкия организъм, защото в този процес се ангажират всички стави и мускули. Когато болката на едно и също място, независимо дали е във врата, гърба, плешките, кръста или ръцете, ни безпокои повече от пет-шест дни трябва да се обърне към ортопед, невролог или физиотерапевт.  Независимо от предписаното лечение, човек трябва да се занимава със спорт или с гимнастика, за да разпредели натоварването на мускулите и системите.
- Какви спортове се препоръчват срещу офисните болести?
- Тези, които раздвижват гръбначния стълб, мускулите на раменния пояс и на корема. Това са йога, каланетика, пилатес и плуване. Хората на физическия труд пък, са уязвими най-вече към хернии. За да се предпазят от тях, е необходимо да работят с ластични колани, но да не ги пристягат силно, а само колкото да придържат кръста им. Така те ще си осигурят не само защита от херния, но и ще се предпазват от течение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Арника срещу разтегнати мускули

Разтягането на мускули е най-честата контузия особено при хора, които не се занимават редовно със спорт, но захванали се веднъж с него, решават ударно да наваксат пропуснатото.
Планинската арника е отлично средство в такива случаи. Освен това, тя намалява синините и лекува подутините. Ако кожата не е разранена, билката се натрива върху навяхвания, разтежения, подути стави и дислокация. Прилага се и вътрешно под формата на изключително разредени хомеопатични продукти и макар тази употреба да е противоречива от медицинска гледна точка, според няколко клинични проучвания арниката има благотворно въздействие.
Черният оман е традиционен лек срещу навяхвания, разтежения и счупвания. Той има способността да заздравява счупените кости по-бързо, затова го наричат и „зарасличе”. Три-четири стръка от билката се пасират и се прибавят към крем, с който се маже контузеното място. Пасираната смес може да се прилага и като лапа.