0

 

Заседналият начин на живот е водещ рисков фактор за смъртността. Това предупреждава  Световната здравна организация, която го класира като четвърти по важност за по-ранното умиране. Нивата на липса на физическа активност се повишават в много страни, което дава сериозно отражение върху преобладаващите хронични болести и общото здравословно състояние на населението, твърдят още нейни експерти в официален доклад.
Нейните препоръки за физическа активност за здраве са главно фокусирани върху първичната превенция от хронични болести чрез движение.
За да бъде здрав човек, без костно-ставни заболявания, хипертония и редица други хронични заболявания, дължащи се на обездвижването, не е необходимо непременно


да се поти часове
наред във фитнес залата. Достатъчно е той да си направи един умерен режим за натоварване, който обаче да спазва неотклонно.
И за млади, и за стари се препоръчва поне един час на ден разходка в парка или поне ходене пеша. Заниманията в градината са отлично средство за раздвижване на всички органи и системи в тялото, тъй като копаенето, навеждането за подрязване на розите и разтягането при пръскане, например, буквално тренират гръбначния стълб. По този начин се раздвижват всички органи и системи в тялото. Кръвоносната система започва да работи по-активно, от което
оросяването
на мозъка
и крайниците се подобрява. Подхранват се и ставите. Движението се оказва идеално и ненатоварващо средство за забавяне на дегеративните увреждания на костно-ставната система, предотвратяването на хипертонични кризи, деменцията и дори паркинсон.
Това важи както за хората на възраст, така и за по-младите.
Изследване показва, че при хората, които правят едночасови разходки всеки ден и  упражняват някакъв вид спорт поне 150 минути седмично  нивата на мускулно-скелетните травми са почти нулеви. За да се намалят рисковете от тях, трябва да се започне с умерено натоварване, което да се увеличава постепенно във времето, но в никакъв случай да не се опитваме с прекомерни усилия от самото начало да компенсираме дългия период на обездвижване преди започването на заниманията.

Четири начина за спорт у дома

Да се тренира в зала или на открито под наблюдението и инстукциите на треньор е идеалният начин за интензивна физическа активност с постигане на отлични за здравето резултати. Не всички обаче имат възможност да си го позволят – твърде голяма заетост в офиса, грижи за децата, извънредни служебни занимания дори у дома. Това обаче не означава, че всичко е изгубено.
Да се спортува у дома не е мисия невъзможно. Съществуват четири начина, чието практикуваме вкъщи може да ни държи в много добра кондиция и  физическа форма.
Често подценявано, въжето за скачане е отличен фитнес аксесоар за поддържане на формата в домашни условия. То е комплексно упражнение, включващо мускулите на долната част на тялото, на корема, ръцете и раменете. Същевременно то е и идеален начин за отслабване, плосък корем, увеличаване на издръжливостта и борба с целулита.
Велоергометърът поддържа добър тонус, подобрява издръжливостта, развива мускулите, като същевременно щади ставите, извайва силуета и топи мазнините, освен това укрепва сърдечносъдовата система.
Няма по-добър начин за поддържане на формата в домашни условия и укрепване на мускулите на пояса от упражненията за корем.  Предният планк е базово упражнение – застанете с лице към пода с опорни точки предмишниците и пръстите на краката, стегнете коремните мускули и задръжте в тази позиция между 30 сек. и 1 мин. Тялото трябва да е под права линия от главата до петите като при лицевите опори.
Фитнес топката извайва тялото в дълбочина без много усилия. Макар и да натоварва главно коремните мускули (много е ефикасна за стегнат корем), тя  укрепва седалището. Колкото по-мека е топката, толкова по-лесно се  изпълняват упражненията. Започнете с по-мека топка и я напомпвайте спрямо напредъка си.