0

А ко искате да подобрите здравето си или да отслабнете, а с това да намалите и нивата на лошия холестерол, първото на което трябва да обърнете внимание, е метаболизмът. Той оказва влияние върху това как клетките се снабдяват с енергия. Проблемите с метаболизма обикновено водят до наднормено тегло. Десет полезни навика обаче могат да го задействат да работи по-бързо.

= Яжте в един и същи часове.

Тялото очаква да го храните по определено време, затова използва по-голямата част от енергията си до това време, знаейки, че скоро ще се зареди отново. Но ако графикът ви на хранене е нередовен, то започва да съхранява енергията и така да трупа излишни килограми. Яденето на всеки 3-4 часа помага на организма да свикне за изгаря запасите си от енергия.

= Пийте повече течности

Приемът на достатъчно течности допринася за по-добра обмяна на веществата. Когато тялото е лишено от вода, то изгаря по-малко калории. Също така, черният дроб се концентрира върху възстановяването на водния запас и не обръща толкова внимание на изгарянето на мазнините. Ето защо трябва да пиете повече течности. Ако не сте свикнали да пиете много вода, пийте чай, най-вече зелен.

= Консумирайте млечни продукти

Млякото е богато на хранителни вещества, които помагат за изгарянето на мазнините и изграждането на мускулите. Например калцият, който се съдържа в млечните продукти играе голяма роля при обмяната на веществата.

= Бъдете активни

Всякакъв вид физическа активност – било то бягане, ходене, танци или упражнения в салона, допринася за по-бърз метаболизъм. Силовите упражнения са най-ефективни, защото засилват растежа на мускулна тъкан.

= Ставайте рано

Слънчевата светлина също оказва влияние върху метаболизма. Сутрешното слънце помага на организма да регулира биологичните процеси, които зависят от смяната на нощ и ден, което пък от своя страна е от жизненоважно значение за разхода ви на енергия.

= Не похапвайте между храненията

Ако сте фен на чипса, сандвичите и сладкишите, трябва да сте наясно с факта, че честото похапване забавя метаболизма ви. Енергията, която получаваме от храната, обикновено е достатъчна за 3 или 4 часа. След това тялото ви започва да си набавя енергия чрез изгаряне на собствената си мазнина.

= Използвайте йодирана сол

В момента модата e да се яде всичко друго, но не и стандартната, трапезна, йодирана сол. А тя е един от основните източници на йод. Недостигът на йод е вреден за щитовидната жлеза и има вредно въздействие върху метаболизма.

= Яжте био храни

Индустриално отгледаните храни съдържат множество добавки, животните са погълнали стабилно количество антибиотици и хормони на растежа, растенията – синтетични торове и пестициди. Ако имате възможност, консумирайте биохрани.

= Набавяйте си нужното желязо

Липсата на желязо води до липса на кислород в мускулите, което, разбира се, е вредно. Ако в менюто ви липсва желязо, яжте повече месо или ябълки.

= Избягвайте стреса

Повечето проблеми с метаболизма идват от неспособността ни да се справяме със стреса. Когато сме често под стрес, щитовната ни жлеза забавя метаболизма и килограмите започват да се трупат.