0

Ж илищата през миналата година са поскъпнали в София средно с 15% заради бума на сделките с нови качествени или ремонтирани жилища, готови за обитаване, сочат данни на „Адрес Недвижими имоти“.

На жилищният пазар в столицата все още има търсене, което не може да бъде задоволено от предлагането, смята Ирина Кънева, търговски и маркетингов директор на BLD.

Жилищата през миналата година са поскъпнали в София средно с 15% заради бума на сделките с нови качествени или ремонтирани жилища, готови за обитаване, сочат данни на „Адрес Недвижими имоти“.

На жилищният пазар в столицата все още има търсене, което не може да бъде задоволено от предлагането, смята Ирина Кънева, търговски и маркетингов директор на BLD.

На жилищният пазар в столицата все още има търсене, което не може да бъде задоволено от предлагането, смята Ирина Кънева, търговски и маркетингов директор на BLD. Затова според нея върхът на цените на имотите ново строителство все още не е достигнат. Тя очаква леко поскъпване и през тази година заради бума в цените на суровините, материалите и труда, който затруднява инвеститорите да строят нови сгради.

Силното търсене Кънева обясни с появата през последните две-три години на


нова група купувачи на пазара - млади хора под 30 години,


а често и под 25, които започват първата си работа с доход доста над средния за София. „Те са готови да инвестират в добро жилище и не са притеснени, тъй като имат много дълъг период за изплащане на ипотечен кредит“, отбеляза тя. Пандемията пък е променила представите на хората за дома и през последните две години те искали да подобрят условията си на живот - да сменят мястото.

Според кредитният консултант Тихомир Тошев търсенето се стимулира и от все още ниските лихви по ипотеките. „В най-голямата криза, когато двустайните жилища в столицата бяха 55 хил. евро, месечната вноска при 85% банково финансиране и лихвите по онова време излизаше 750 лв. Сега човек, който при същия дял самоучастие


купува имот за 90 хил. евро и плаща месечна вноска от 650 лв.“,


изчисли той. И допълни, че в най-тежката криза от 2009 г. до 2014 г. за същата сума е можело да се купи хубаво тристайно жилище.

Миналата година средният размер на ипотечния кредит в България е бил 121 хил. лв., което по данни на кредитния консултант означава 550 лв. месечна вноска. Общата сума на изтеглените ипотечни кредити е възлязла на над 5 млрд. лв. при 62 млрд. лв. депозити на домакинствата в банките. Според Тошев месечна вноска от 550 лв. по ипотечен кредит е приемлива за повечето домакинства в София в момента.

По думите на кредитния консултант ръстовете от 10-15% може неминуемо да доведат до балон. „Не очаквам обаче, че спадът на цените на имотите от 2008 до 2012 г. ще се повтори, но е вероятно всички участници на пазара да пострадат от следващо голямо надуване на цените на имотите. То може да бъде последвано от дълъг период, в който дори да няма спад на цените, броят на сделките ще е недостатъчен, за да задоволи пазарните участници“, смята кредитният консултант.