0

* Никаква сделка с "кучето пазач“ Борисов и ДПС
* Похвала за БСП – направили огромна стъпка

* Никаква сделка с "кучето пазач“ Борисов и ДПС
* Похвала за БСП – направили огромна стъпка

Кризата с цената на газа е една добре планирана стратегия на руския президент Владимир Путин, а новата власт попаднала в една перфектна буря заради газовата си зависимост от Русия. Това даде да се разбере от премиера Кирил Петков, който участва в годишната среща между правителството и бизнеса. По думите му Путин е имал добра стратегия много преди войната в Украйна, изкупувайки чрез „Газпром“ газовите хранилища в Германия. Те на свой ред са източвани на ниски нива, след това подаването на количества е намалено и в резултат цената на синьото гориво започва да скача още миналата есен. Така „Газпром“ чрез немските хранилища, които са пълни едва на 4%,


контролира общата цена


на газа в цяла Европа.

Според него войната в Украйна е накарала България наистина да се замисли за енергийната си независимост, като добави, че има дни, в които страната ни разчита 100% на руски газ. По думите му в момента икономиката ни е натегната заради добро стратегическо паниране от страна на Русия. Именно затова сме подкрепили и санкциите срещу Москва, въпреки че част от евролидерите са били с по-мека позиция. Освен това войната е повдигнала и въпроса за диверсификацията в енергетиката. Още в петък ще провери как се изгражда газовата връзка с Гърция. Затова с премиера Кириакос Мицитакис са се превърнали в своеобразни проджект мениджъри и всяка седмица обменят информация. Целта – за 6 месеца да бъде построена връзка, което не било свършено за 11 г. Очаква шефката на ЕК Урсула фон дер Лайен да дойде у нас в следващите седмици и да подпише плана за възстановяване и устойчивост на България.

Петков изтъкна, че в условията на война хибридните атаки не са мираж. Целта – да разклатят целия Източен фланг, но са особено фокусирани срещу България. По думите му обаче нашите политически сили са готови да се въвлекат в тези хибридки, за да извлекат минимални политически дивиденти, което според него вече е предателство. Обвини „Възраждане“ и ГЕРБ, че участват в тези хибридни атаки. Според него не е случайно, че е бил нападнат от снежни топки на Шипка на 3 март. Не било случайно и това, че още на 1 март - два дни по-рано - “Възраждане” е имала “2 часа среща” с руския посланик у нас Елеонора Митрофанова. “За култура и за Пушкин ли си говореха през това време?”, попита иронично премиерът. Според него като народ трябва да разграничим привързаността си към Русия, свързана на база култура, образование, пропаганда и приятелства от режима на Путин. Тези неща са коренно различни, отсече Петков. Като участие в хибридна атака той посочи и постовете на младежкото ГЕРБ в нета заради цената на горивото. "Банановите кори, които идват от руските “хибридки”, ги приемам, но българското предателство - да използваме ситуацията за малки политически дивиденти, не мога да го приема. Това даде знак, че с обществото трябва да комуникираме по-ясно и по-често. Надявам се, че приказката за лъжливото овчарче ще си дойде на мястото и хората ще започнат да игнорират тези заигравания с техните страхове”, допълни той относно възможността за паника около цената на олиото, зърното и други храни.

От думите на премиера стана ясно, че борбата с корупцията остава основен приоритет, но войната в Украйна отделя част от енергията им в друга посока. Именно това била и темата на разговор с вицепрезидента на САЩ Камила Харис, с която обсъдили как националната корупция е свързана с геополитиката и влиянието на Русия. Именно затова това е тема, с която всички трябва да се борят. Затова една от целите е да изчистят страната от влиянието на чужди страни, като изчистят всички корумпирани кръгове. “Когато не мислят за схема с националния бюджет, мислят за схема с Русия”, заяви Петков. Неслучайно е и посещението на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши и това ще се използва за “пропукване” в корупционните практики и стъпка към съдебната реформа. Увери, че с Кьовеши в сряда


няма да си говорят за пуканки


а как заедно с европрокуратурата да пропукат модела. Според него главният прокурор пази досегашната система и следи повече правителството, отколкото всяко престъпление. "На нас буквално са ни вързани ръцете", каза Петков. Даде да се разбере, че при разследването на МВР за "Булгаргаз" и ден преди "може би“ арест, папката с данните е иззета от прокуратурата.  Даде да се разбере още, че ако не хванат корумпираните, никога няма да се постигне и ⅔ мнозинство за конституционни промени. По думите му институциите в България са превзети и това се случва заради прокуратурата. "Ако там успеем да вдигнем похлупака, другите неща ще се подредят. Хората са страхливи, в момента имаме един модел, където главният прокурор пази всичко", каза Петков. Именно затова целта е да разкрият много случаи на злоупотреби с европари, така че европрокуратурата да ни помогне да излезем от "тази хватка" на този корумпиран кръг. Кой влиза в този кръг обаче Петков не посочи. Поясни, че в службите има и честни хора, но освен корупцията има и страх. „Затова е важно с Европейската прокуратура да пробием модела на сплетената система, за да видим, че няма недосегаеми и са едни мафиоти от село”, заяви той. Обясни, че за приемане на “протегната ръка от ГЕРБ и ДПС” не може да става дума. Няма и да прави сделка с “новоизбрания куче пазител”, визирайки лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който сам се определи като “овчарско куче” по време на последния форум на партията в неделя. “С приятели като ДПС пък врагове не ни трябват”, допълни той. За сметка на това Петков поздрави БСП, защото са успели да направят стъпка напред - да разграничат любовта към руския народ, която голяма част от техните избиратели изпитват, и да подкрепят санкциите срещу Русия. Освен това те са подкрепили безпрекословно и хуманитарната помощ за Украйна. Според Петков “идеологията беше изместена от логиката”. От друга страна, присъствието на социалистите дава възможност за дебат и диалог. “Нямам притеснение за това, че са в коалицията и сме благодарни, че въпреки някои от техните по-екстремални избиратели, успяха да спазят европейския тон”, коментира Петков.

Вижда реална опасност от хуманитарна криза


Близо 70 000 бежанци от Украйна са влезли у нас, но едва 30 000 от тях са останали в страната, каза още Петков. По думите му обаче има реална опасност от хуманитарна криза дори и у нас. Аргументът – в момента около 2,8 млн. души са избягали от войната, а тази цифра може да се качи до 5-6-8 млн. човека. Това обаче може да бъде овладяно, ако имаме добра стратегия и тези хора бъдат адекватно интегрирани. Именно затова във вторник трябваше да посети граничния пункт с Румъния, както и кризисния център във Варна. Даде да се разбере, че може да се справим, ако подходим по умен начин. Но ако не направим нещата както трябва, може и да ни залее бежанската вълна. Отрече критиките, че не се справят със ситуацията, въпреки че не всичко било перфектно. Причината – всяка система била продънена и затова сме се оказали неподготвени за войната и бежанската криза. Така например Агенцията по бежанците например е имала капацитета да обработва документите на 30 човека на ден, въпреки че потокът е от 2-3000 дневно. Добави, че са първи път има и щаб, който да координира всички министерства. Кабинетът е взел няколко стъпки във връзка с ядрената заплаха, свързана с военния конфликт в Украйна. След опасността за Чернобил 2 решили да купят над 1 млн. тона пшеница, за да са сигурни, че българските деца няма да ядат радиоактивен хляб. Премиерът заяви, че скривалищата у нас “не са пипани” от 30 г. Кабинетът е заварил и недостиг на йонни таблетки, а сигналната система също не работи изцял. “Движим се като луноходи, опитвайки се да създадем организации, които просто не съществуват”, допълни Петков. От думите му стана ясно още, че ИТ фирми местят част от персонала си у нас от Украйна и Русия. Към нас имали запитвания от компании още преди войната, сред които такива от САЩ. Така в началото на следващата седмица идва такава с над 2000 програмисти, като поне част от тях ще бъдат позиционирани у нас. Похвали се, че сме привлекли и Гугъл. По думите му те има дивизия срещу хибридните атаки. И им казали, че за да са конкурентоспособни, трябва да са на място, където проблемите са най-тежки. "Казахме: „Елате да си играете тук в пясъчника на България", посочи Петков.

ГЕРБ към премиера: Никой не ти подава ръка

След като Петков заяви, че не би приел подадената ръка от ГЕРБ и лидера им Бойко Борисов, от формацията отвърнаха на критиките му. С пост във Фейсбук депутатът от ГЕРБ-СДС Тома Биков изтъква, че никой в ГЕРБ не иска ръката му, нито пък има намерение. Според Биков няма нужда да дестабилизират управлението на Петков, защото то се справя достатъчно добре с тази задача и само. Кабинетът нямало да получава подкрепа от тях, затова оттук нататък ще трябва да се съобразява изцяло с исканията на Корнелия Нинова, визирайки това, че властта е зависима от БСП. Биков отговаря и на упреците на Петков, че младежите на ГЕРБ участват в хибридни атаки. По думите на Биков хибридните атаки не са срещу правителството му, а са в самото него. И накрая съветва Петков: "Ако спре да говори за известно време, може би ще му остане време и за мислене".