0

Л идерът на ГЕРБ отправи серия от тежки критики към партньорите си, иска лидерска среща.

Обратното броене до старта на политическия сезон вече е в ход. Депутатите се събират предсрочно още идния петък, 1 септември. Народните представители вече ще заседават в в бившия партиен дом, докато в старата сграда ще тече основен ремонт. Очаква се и лидерска среща на управляващите коалиции, след като лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отправи серия от тежки критики към партньорите си, припомня NOVA.

Предупреждение за предсрочно разваляне на управляващата „сглобка” дойде в събота от лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Причините - от увеличаване цените на горивата през съмнения за разходване на пари за пътища до кадрови назначения във властта.

"Всичко, което ремонтират сега е минимум два пъти по-скъпо от уж корупцията преди 3 години, при ГЕРБ. Сиреч от вашите джобчета", заяви Бойко Борисов. 

Кирил Петков отговори ден по-късно: "Първо, ако иска да си говорим, може винаги да се обади, а не да си говорим през медиите. Второто, което ме притеснява много е, че миналия път, когато правителството падна, беше главно заради поръчките за ремонт на пътищата. И сега въпросът ще бъде, дали същите икономически интереси, които свалиха миналото правителство, ще започнат да клатят и сегашното", заяви Кирил Петков. 

Петков отчете, че парите за пътищата се разходват прозрачно. Колкото до кадровите назначения беше категоричен.
"Нека не забравя г-н Борисов, че има над 10 назначения като зам.-министри в това управление. Всяко едно назначение на министър е съгласувано с Мария Габриел и Николай Денков. Всеки, който подкрепя си носи отговорността", добави той. 

По темата за връщането на Васил Божков у нас Петков заяви, че няма доверие на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов.
"Моята вяра към и.ф. гл. прокурор г-н Сарафов е под всякаква критика. Той се занимава с полуполитически дела. Затваря делото или разследването за кюлчетата и пачките, затваря „Барселонагейт”, а не виждаме нищо реално откъм антикорупционни дела и разследвания”, коментира Кирил Петков.

Лидерска среща в управляващото мнозинство се очаква още в първите дни на новия парламент. Според политолога Яница Петкова управляващите формации използват предупрежденията за разваляне на сглобката като механизъм за баланс.
"Този тип комуникация на Борисов е традиционен за него. Когато има вид опасност или неговата партия е недоволна от начинът, по който се случват нещата", каза тя. 

Димитър Ганев прогнозира промяна в правителството, но след местния вот. "Местните избори вероятно ще покажат нови политически баланси и тези нови баланси могат да доведат до формиране на ново правителство в рамките на същото това мнозинство", прогнозира той.