0

Ч леновете на Съвета за електронни медии (СЕМ) не стигнаха до решение за нов председател на регулатора. На редовно заседание номинирани за позицията бяха членовете на СЕМ Габриела Наплатанова и Симона Велева. Нито една от двете кандидатури не събра необходимия брой гласове.

Според процедурата за избор на председател на СЕМ решението се взима с квалифицирано мнозинство. Ако такова не бъде постигнато в три поредни гласувания, то нов председател се избира с обикновено мнозинство. Обсъжданията продължават на извънредно заседание по-късно днес.

Номинацията на Габриела Наплатанова бе направена от настоящия председател Соня Момчилова. „За“ това предложение гласуваха Наплатанова и Момчилова. Останалите членове на СЕМ – Пролет Велкова, Симона Велева и Галина Георгиева се въздържаха.

Кандидатурата на Симона Велева бе предложена от Пролет Велкова. „За“ гласуваха Симона Велева и Пролет Велкова. „Против“ беше Соня Момчилова, а въздържали се бяха Галина Георгиева и Габриела Наплатанова.

Досегашният председател на СЕМ Соня Момчилова бе начело на регулатора в два последователни мандата, като настоящият ѝ изтича в неделя, на 28 април.