0

З а днес е обявен червен код за опасност от пожари в цели 21 области на Северна и Южна България. Оранжев код пък е обявен за областите в Централна и Източна България. Десетки огнища продължават да бушуват в цялата страна. На места в Пловдивско и Хасковско беше обявено и частично бедствено положение.

NOVA

Село Срем в община Тополовград е една от най-критичните точки в страната през последното денонощие. Огънят се разпростира на повече от 10 хиляди дка., обясни  директорът на ОДПБЗН-Хасково Митко Чакалов. Само в това населено място изгорелите къщи са три. 10 къщи пък изгоряха в ивайловградското село Горноселци. В област Хасково са глобени повече от 25 човека за това, че са създали пожари.

Огънят стига и до къщата на баба Мария, която сега е приютена при свои близки. Възрастната жена остава без покрив над главата. Хората в селото гледат как имуществото им изгаря. Затова и десетки местни се включват в помощ на пожарникарите. Носят вода от реката, тъй като чешмите са пресъхнали. Сред тях са и чужденците, които от години живеят там.

Какво е положението с днешна дата – говори директорът на Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" гл. комисар Александър Джартов. „Към настоящия момент в никакъв случай не можем да кажем, че сме спокойни. Към момента на терен има над 300 пожарникари. Пожарите, които възникнаха вчера, продължават да се развиват”, посочи той. По думите на гл. ком. Джартов вятърът изключително много възпрепятства гасенето. Началникът на Пожарната обаче подчерта, че заплаха за населението няма, а за защитата му отговарят служители на ГДПБЗН. Системата за ранно оповестяване BG-ALERT не е била задействана, защото кметовете по райони не са преценили, че има необходимост, посочи директорът на Пожарната.

iStock

В четвъртък заради опасност от разрастване на огнищата частично бедствено положение беше обявено в Хисаря и Калояново. Беше издадено и предупреждение към шофьорите, че дим покрива част от главния път между Пловдив и Карлово. Общинската власт апелира гражданите да не отварят прозорците на домовете си и по възможност да не излизат навън заради силното задимяване.

От областната управа призоваха за помощ, защото община Хисаря се нуждае спешно от доброволци за гасенето над Миромир. Огънят там все още не е локализиран, въпреки непрестанната борба, заяви директорът на Пловдивската пожарна Старши комиср Васил Димов. В обсега на огъня се намира и военен склад. Ако пожарът бъде локализиран, няма да има риск за по-големи инциденти, увери ст. ком. Димов. Кметът на община Хисаря Ива Вълчева отново призова за включването на доброволци в борбата с бедствието. Те трябва да бъдат оборудвани с лопати, кирки, облечени добре и задължително ръкавици, отбеляза кметицата. През изминалата нощ се е наложила превантивна евакуация на две от къщите в село Михилци.

MO

Безсънна и кошмарна нощ изкарват и семейство Колеви. Заедно с трудноподвижната им 83-годишна майка били евакуирани от полицията посред нощ. „Цяла нощ не сме спали, то не можеш да мигнеш от страх да не дойде и да отиде къщата. Събрахме каквото можахме и слязохме на площада. Там прекарахме нощта, защото е по-безопасно”, споделя Христина Колева.

Пожари имаше и по границата ни със Северна Македония. През нощта пламъците са били ограничени преди да навлязат в България. Пожарът в РС Македония обаче продължава да е активен.

Властите предупреждава да не се изхвърлят незагасени цигари, да не се борави с огън на открито, да не се палят сухи треви и стърнища. При червен код са възможни бързо разпространяващи се много силни пожари с въвличане на дървесните корони.

МВР изпрати списък с действащите  и локализираните пожари по области:

Област Хасково:

Пожарът в широколистна гора в землището на с. Горноселци, общ. Ивайловград, обл. Хасково, не е локализиран, площта е неустановена. В помощ на служителите от РДПБЗН-Хасково, „Държавно ловно стопанство“ и доброволци, в 09:08 часа от Авиобаза Крумово излетяха два хеликоптера.

Пожарът в житен блок в землището на с. Устрем, общ. Тополовград, обл. Хасково, е преминал и в широколистна гора. Все още не е локализиран, площта е неустановена. С огъня се борят служители от РДПБЗН-Хасково, „Държавно ловно стопанство“ и доброволци.

Пожарът в широколистна гора и сухи треви и храсти в землището на с. Гранитово, общ. Елхово, обл. Ямбол, се разпространява в посока с. Мелница, общ. Елхово, обл. Ямбол и в посока с. Срем, общ. Тополовград, обл. Хасково. Пожарът не е локализиран. Площта е неустановена. С огъня се борят пожарникари, горски служители и местно население.

Пожарът в борова гора в землището на с. Студена, общ. Свиленград, обл. Хасково, не е локализиран, площта е неустановена. На място са  служители от РДПБЗН-Хасково.

Област Пловдив:

Пожарът при селата Отец Паисиево и Сърнегор е ликвидиран.  При селата Песнопой и Михилци със стихията се борят служители от РДПБЗН-Пловдив, СДПБЗН и РДПБЗН-София,  доброволци и  военнослужещи. Пожарът не е локализиран. Площта е неустановена.

Област Кюстендил:

Пожарът в иглолистна гора в землището на с. Коприва, община Кюстендил е локализиран на площ около 120 дка. Пожарът се намира на около 600 м от границата ни със Северна Македония, където е локализиран. Пожарът е локализиран от три страни, развива се в северна посока.

Област Ямбол:

Пожарът в широколистна гора и сухи треви и храсти в землището на с. Гранитово, общ. Елхово, обл. Ямбол, се разпространява в посока с. Мелница, общ. Елхово, обл. Ямбол и в посока с. Срем, общ. Тополовград, обл. Хасково. В гасителните действия участват пожарникари, служители от горското стопанство и военнослужещи. Пожарът от страната на Ямбол е на площ от 4000 дка сухи треви и храсти и 2000 дка широколистна гора.

Как може да се реагира бързо и адекватно при пожари и защо зърнопроизводители от Лудогорието поискаха да бъде въведена система за оповестяване в малките населени места? И тази година огънят изпепели десетки декари земеделска продукция, а пламъците неведнъж достигнаха опасно близо до къщите, разказват хората от Лудогорието. Само в землищата на Кубрат от началото на лятото са възникнали пет големи огнища.

Причините за възникването на пламъците са различни - самозапалване заради високи температури, нехайство, има подозрения и за умишлени палежи. Загубите на земеделците не са малки, но най-голямата опасност, според тях, е достигането на огъня до селата. За да се намалят щетите и да се предотврати опасността от прехвърляне на огъня от нивите в селата, от Сдружението на зърнопроизводителите в Лудогорието предлагат да се въведе система за оповестяване при пожар в малките населени места.

По думите на земеделци, ако бъдат известени по-скоро, те биха били полезни на пожарникарите с тежка техника и знания. От Сдружението на зърнопроизводителите настояват още пожарникарите да възстановят инструктажите и проверката на техниката на всички, които участват в жътвата. Предлагат да се направи регистър с каква техника разполага всеки земеделец в съответното населено място. В горещото ваканционно време земеделците апелират - пътуващите да не изхвърлят незагасени цигари от автомобилите си.

*Източник: NOVA