0

Р емонт на Централна гара София е причината да бъде променен маршрутът на влакове. Във връзка с модернизацията на коловозното развитие на Централна гара-София от днес се въвежда промяна в движението на влаковете, които пристигат и заминават основно от и към северното направление – Мездра, Видин, Варна, Русе. Това съобщиха от пресцентъра на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ).

От компанията уточняват, че проектът за развитие и модернизация на железопътен възел София навлиза в нов етап на изпълнение. За да бъде възможно по-нататъшното осъществяване на строителните дейности, но и същевременно частично възможно влаковото движение и маневрена дейност, в железопътния възел ще бъде преустановено движението на влаковете от шести до дванадесети коловози.

Очаква се строително-монтажните работи по коловозното развитие на Централна гара София да продължат 15 месеца. През този период за обслужване на влаковете по направленията София – Подуяне пътническа, София – Волуяк и София – Захарна фабрика ще бъдат въведени в експлоатация вече ремонтираните трети, четвърти и пети коловози, като пътниците ще могат да ползват първи, втори и трети перони на Централна гара – София.

Предстоящите дейности ще засегнат най-вече влаковете по северното направление Мездра, Видин, Варна, Русе. Част от тях ще приключват и започват движението си в и от жп гара София-Север. Създадена е организация за достъп и обслужване на пътниците от и до Централна гара-София чрез подсигуряване на електромотрисни влакове (ЕМВ). Те ще извършват трансфери на пристигащите и заминаващите пътници от Централна гара-София до и от жп гара София-Север. За тези влакове е осигурена единствената възможност за достъп до гара София. Те ще пристигат и заминават само на тринадесети челен коловоз при шести перон.

За по-добро обслужване на пътниците Столична община въведе редица промени в маршрутите на градския транспорт, уточняват още от НКЖИ.