0

Н ад 3000 случая на коронавирус при деца са регистрирани от началото на годината. Според експертите значителният ръст се дължи на новия вариант Омикрон. Най-много се е увеличил броят на заразените в гимназиален етап. От 1 до 9 януари във възрастовата група 15-19 г. са доказани 1777 положителни проби. Над 950 са заболелите в този период деца между 10 и 14 години. Ръст обаче има и в по-ниските възрастови групи. 363 хлапета на възраст от шест до девет години са се заразили от началото на 2022 г. Регистрирани са още 267 болни от 1- до 5-годишна възраст, както и 134 бебета до една годинка. Тези данни доказват напълно твърденията на специалистите, че петата вълна на коронавируса ще удари по-силно децата и младежите. Това се наблюдава в редица държави, където Омикрон преобладава. Към момента няма данни той да протича по-тежко при децата, но лекарите са категорични, че вирусът все пак крие рискове. У нас математиците прогнозират, че ръстът ще продължи през следващите седмици, както и през февруари, когато се очаква да достигнем пика на заразени.

Както „Телеграф“ писа според справка, която беше предоставена на вестника от Министерството на здравеопазването, 103 деца на възраст от 0 до 17 г. са настанени в болници, като едно от тях е в интензивно отделение. Данните са към 7 януари. Два дни по-рано директорът на столичната РЗИ издаде заповед, според която деца с коронавирус ще се лекуват в 16 болници в София, от които десет имат разкрити места за бебета с COVID-19. Общо педиатричните легла в столичните болници трябва да бъдат 56, а неонатологичните легла - 27. Интензивни педиатрични легла обаче са предвидени само в „Пирогов“, като броят им е две. В Единния информационен портал тази година не е записан нито един смъртен случай на дете, заразено с коронавирус. Това обаче противоречи на информацията в Портала за отворени данни, където също се води статистика за разпространението на вируса. В него е записано, че на 5 януари е починало момче във възрастовата група 0-12 г. От началото на пандемията у нас коронавирусът е отнел живота на 24 деца до 19-годишна възраст.

Засега обаче здравните власти отлагат решението за онлайн обучение. Миналата седмица зам.здравният министър доц. Георги Йорданов заяви, че при достигане на стойности от 600 заразени на 100 000 население децата ще останат у дома. Впоследствие обаче здравният министър проф. Асена Сербезова посочи, че преди да се пристъпи към онлайн обучение, ще бъдат предприети други мерки, като увеличаване на тестването, спиране на извънкласните занимания и обучение по график. Междувременно със заболеваемост над 600 на сто хиляди вече са 7 области от страната. Това са София-град и София-област, Перник, Благоевград, Русе, Варна и Бургас. Най-сериозно е положението в столицата, където са регистрирани и най-много заразени деца, а заболеваемостта е над 1000 на 100 000.

12 области търсят желаещи за ваксина хлапета

12 области у нас все още не са се похвалили с първите ваксинирани хлапета. Имунизацията на най-малките на възраст от 5 до 11 г. стартира на места още в края на декември, а през изминалата седмица първите педиатрични дози поставиха в Сливен и Русе, а в Кюстендил успяха да съберат първата група от 10 деца. На други места обаче все още нямат достатъчно записани, за да отворят флакон. Пример за това са Видин и Ямбол. На този фон в София отвориха три допълнителни пункта за имунизация на деца. Така освен в „Пирогов“, „Св. Анна“, Специализираната болница по детски болести „Проф. Иван Митев“ и „Софиямед“ - Люлин малчугани вече ще бъдат ваксинирани също в МБАЛ „Здравето-2012“, болница „Токуда“ и в Амбулатория за групова практика за специализирана медицинска помощ по детски болести - Южен парк.