О бщо 21 души от Центъра за спешна медицинска помощ в Русе ще изтеглят заявленията си за напускане, съобщи заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков.

Общо 21 души от Центъра за спешна медицинска помощ в Русе ще изтеглят заявленията си за напускане, съобщи заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков.

Днес той бе в крайдунавския град, за да се срещне с екипа на центъра по повод на създалото се през последните две седмици напрежение. На 12 март т.г. 27 фелдшери и 17 шофьори подадоха оставки, от които 23 бяха изтеглени в първите работни дни на новия директор д-р Иванка Маринова.

Работещите в центъра са поставили искането си за преминаване на 7-часов работен ден. Пенков коментира, че спешните медици в Русе са единствените в страната, които работят 8 часа. Той увери, че до две седмици ще бъде факт заповедта на д-р Маринова, а от 1 май т.г. спешните медици в Русе ще работят с един час по-малко на ден, както останалите си колеги от другите спешни центрове.

Поставен е бил въпросът и за увеличение на заплатите. Пенков посочи, че през последните три години заплатите на работещите в Спешна помощ са увеличавани с по 10 на сто ежегодно, така ще бъде и през 2020 г. Бюджетът на центъра в Русе е завишен през 2019-а с 9,83 процента, което е с около 280 000 повече.

Относно исканията за незабавни мерки срещу агресията към медиците, Пенков коментира, че Министерството на здравеопазването работи в тясно сътрудничество с МВР и с прокуратурата за ограничаване на тези случаи.

„Изключителни професионалисти и отговорни хора. Ще продължат да спасяват русенци“, изказа удовлетворението си от срещата с екипа Пенков.

Относно назначената от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев проверка в центъра, Пенков отговори, че резултатите от нея още не са готови.