0

Апликации от римска колесница, открита край сeло Свирачи, община Ивайловград, ще бъдат показани на престижно изложение за антики в Норвегия.
Експозицията “Легенди в злато. Тракийски съкровища от България” е организирана от Министерството на културата, Националния исторически музей и Градския музей в норвежкия град Берген. Експозицията представя за първи път пред норвежка публика богатото културно наследство на древните обитатели на българските земи. Тя се откри в петък в старинния Берген, който е средновековната столица на Кралство Норвегия. Изложението ще продължи до 10 декември т.г.
Подредени са 603 експоната, датирани от средата на ІІ хил. пр. Хр. до ІV в. сл. Хр., и превърнали се в емблеми на тракийското изкуство. Апликациите от колесница от с. Свирачи се показват за първи път извън България. Те са открити от известната археоложка Гергана Кабакчиева от БАН преди 15 години при разкопки на могилата край село Свирачи. Гробницата е един от най-големите ранно римски некрополи. По това време Тракия е под политическата власт на Римската империя, но управителите на отделните региони са местни потомци на тракийската аристокрация.


Ценните археологически находки са покривали ярема на един от двата коня, с които е била погребана знатна тракийка. Изработката им е изключително прецизна. Върху по-големите пластини са изобразени сюжети от култа към бог Дионис. Знатната тракийка също е изобразена върху една от апликациите заедно със съпруга си и двете си деца.