0

А вторът на известните рисунки в платото Наска може би най-после е разкрит.

303 досега неизвестни рисунки - "фигуративни геоглифи" - бяха открити от японски изследователи от университета Ямагата, след като изследваха почти цялата територия в пустинята Наска в южната част на Перу, известна в целия свят със своите мистериозни рисунки. Това беше съобщено подробно в списанието Proceedings of the National Academy of Sciences.

Неуморните ентусиасти бяха подпомогнати от изкуствен интелект, който беше обучен да анализира изображения в района. Компютърът идентифицира сравнително малки „изкуства“, несравнимо по-малки от предишните. Оказа се, че по-голямата част от рисунките в пустинята са с много скромни размери - не повече от 10 метра. Някои са малко повече от 2 метра.

И най-загадъчното нещо: само няколко геоглифа са разбираеми - те изобразяват кучета, котки, китове (с ножове в предните крайници, маймуни, змии, птици, камили. Останалите рисунки не могат да бъдат идентифицирани. Някои имат по 3 очи - или антени, или шипове, а японците директно ги наричат извънземни.

Рисунките имат едно общо нещо: всички те са карикатури – сякаш рисувани от деца, смятат японските експерти. Логично е да се предположи: тъй като снимките са предимно на извънземни, тогава децата може да са били също извънземни, казват още те.

Хипотезата, разбира се, е фантастична, но не по-лоша от всички други, които съществуват в момента. Най-простата хипотеза е, че пустинята е била маркирана за ритуални цели.