0

О блекчават или изострят самотата социалните медии.

Това се опитват да разберат учени от Тайванския университет по психология в свое изследване, посветено на връзката между използването на социални медии и самотата сред по-младите и сред по-възрастните хора. Изследването цели да разкрие дали социалните мрежи влияят различно на млади и стари.

Младите имат нужда от жив контакт, а социалните мрежи ги правят самотни.

 Младите имат нужда от жив контакт, а социалните мрежи ги правят самотни.
iStock

Проблем

В съвременното общество хората често се сблъскват с психологически проблеми, свързани със самотата, казват учените. Предишни изследвания показват, че по-възрастните хора често изпитват самота, а 6% от населението споделят, че се чувстват самотни постоянно. С напредването на технологиите междуличностните взаимодействия се развиват отвъд физическите социални пространства, разширявайки се в областта на социалните мрежи в интернет. Да общуваш със света може не само в кафенето на централния площад, а и през компютър или смартфон.

От университета избрали изследването да се базира на Фейсбук, тъй като е най-използваната социална мрежа. Въпреки конкуренцията на Instagram, според учените Фейсбук остава важна социална медийна платформа за социалното поведение на по-младото поколение.

Удовлетворение

По-ранни проучвания вече са показвали, че при тест с активно ползване на социални мрежи за две седмици повече млади хора са споделили, че цялостното им удовлетворение от живота силно е намаляло през този период. Студентите например често използват сайтове за социални мрежи, за да поддържат връзка с приятели, а прекомерното време, прекарано онлайн или в социалните медии, може да доведе до повишено чувство на самота сред тях. За по-възрастните обаче използването на сайтове за социални мрежи може да има потенциални ползи. Изследванията показват, че възрастните хора са по-склонни да изпитват проблеми със социалната изолация, като например намалена комуникация с колеги след пенсиониране, което засилва чувството за самота. Интернет обаче може да улесни комуникацията и взаимодействието на възрастните хора над 60 г. както с други такива, така и с по-млади хора.

Проучвания сочат, че  възрастните хора използват Фейсбук по различни причини от младите, като за тях са важни свързването с хора, с които обикновено не биха имали контакт в живота, споделяне на снимки, пасивно поддържане на връзка с приятели и семейство и участие в  организационни и комуникационни групи.

Сравняване

Предишни изследвания показват, че младите са по-активни в социалните медийни платформи. Сред тях обаче прекарването на повече време в социалните медии се свързва с негативни емоции като депресия, самота и по-ниско удовлетворение от живота. Това се дължи на факта, че младите са много по-склонни да се сравняват с другите в социалните мрежи. Това води до използването на другите като критерий за самооценка, по-ниска от реалната. Това води до т.нар. „Фейсбук депресия“, дължаща се не на обективни явления, а на субективни възприятия за собствената личност в сравнение с другите и това, което те демонстрират в интернет като начин на живот и житейски успехи.

Кръг

С развитието на технологиите броят на възрастните хора, използващи интернет, непрекъснато нараства. По време на този етап от живота възрастните хора често виждат, че социалният им кръг се ограничава заради пенсионирането. В социалните медии, за разлика от младите хора, които се сравняват с другите, по-възрастните се фокусират върху въпроси, свързани със семейството или други лични контакти. Повечето проучвания показват, че продължителното използване на технологични продукти и интернет може да намали чувството на самота сред възрастните хора, защото взаимодействието с другите чрез технологиите повишава усещането за социална подкрепа.     

Резултати

В крайна сметка проучването дало като резултат ясната констатация, че сред по-възрастните хора прекарването на повече време във Facebook значително намалява чувството за самота. Според учените това може потенциално да облекчи проблема със социалната изолация, която често засяга възрастните хора и здравни и социални власти по света трябва да насочат повече усилия в това все повече възрастни хора да ползват интернет. Според резултатите от проучването използването на Фейсбук позволява на по-възрастните хора да изградят отново мостове на социално взаимодействие след пенсионирането и да разширят и обогатят социалния си кръг и оттам и живота си.

С пенсионирането много хора стесняват социалния си кръг.

 С пенсионирането много хора стесняват социалния си кръг.
iStock

Срамежливостта увеличава изолацията

Изследването на Тайванския университет се насочва и към връзката между срамежливостта на човека и това доколко социалните мрежи ще увеличат или намалят самотата му. Учените дефинират срамежливостта като склонност към нервност, безпокойство или друг дискомфорт, които се проявяват специално при взаимодействие с други хора. Според проучването хората с по-високи нива на срамежливост изпитват по-голямо нарастване на чувството за самота, когато ползват социални мрежи спрямо усещанията си във физическия свят. Причината за това е, че във физическия свят е по-лесно да бъдат обект на интерес от друг човек, докато в социалните мрежи проактивността е ключова, за да не изпадне потребителят в изолация.