0

- Проф. Стефанова, след няколко дни влизаме в предизборната кампания. Каква очаквате да бъде тя?

- Дано да е съсредоточена върху приоритети, цели и предложения и по-малко върху скандали. Ще бъдем свидетели на противоборството между двете крила на ДПС. Много любопитно ще бъде какво точно ще си говорят и начинът, по който ще го направят, и каналите, по които ще говорят. Защото там ще бъде най-ожесточената битка. Привържениците досега бяха едни и същи. Движението бе стабилно и достатъчно добре представено в НС. Не ми се иска този спор да се пренесе изцяло в социалните мрежи и обръщения. Искам да ги видя на живо, по места.

- Изостреното говорене между основните играчи, които след вота се очаква да направят кабинет, не е ли предпоставка за предварителен провал в намирането на решение?

- Когато ГЕРБ и ПП-ДБ направиха т.нар. сглобка, пак имаха такива противоборства, дори още по-яростни. Хубаво е да знаем отсега какво ще се случи. ПП-ДБ защитават тезата, че коалицията с ГЕРБ е било грешка, но преди това твърдяха, че не са били в такава. Хората тотално се объркват. Очакванията за резултатите е да не са много по-различни от това, което имаме към момента в НС. Напротив, биха станали и по-лоши. Вероятно ще имаме две ДПС-та в парламента. Не е много сигурно дали още някоя малка партия няма да прескочи бариерата от 4%. Това би било възможно при ниска избирателна активност, а всички очакваме тя да е такава. Затова искам да призова хората да гласуват. Имат достатъчно избор – над 30 са формациите, които ще се явят на вота. Нека да избираме, да не се притесняваме да гласуваме за малките партии. Много от избирателите, които досега са подкрепяли някоя от парламентарните партии, но са разочаровани, може да решат да пропуснат и да не отидат до урните. Ще видим и колко точно гласа ще съберат двете ДПС-та. Ако този резултат е по-нисък от общия на движението на предходните избори, ясно ще ни покаже, че сред техните избиратели има много хора, които са решили да пропуснат вота. Те няма да отидат да подкрепят друг участник.

- Според вас този разнобой в ДПС може ли да обърка избирателите?

- Някои от тях могат и да се почувстват объркани и да решат да не участват в изборите, защото не знаят кой от двата субекта да предпочетат. Има недостатъци и в поведението на Ахмед Доган, както и в това на Делян Пеевски.

- Турбулентни процеси има и при другите партии. Тези трусове как ще се отразят на кампанията и после след вота?

- Имаме един много голям дефицит на стойностни хора, които не искат да се занимават с политика. В България имаме много хора, които могат да бъдат изключително полезни, ако решат да влязат в управлението. Те обаче не желаят заради поведението на партийните лидери и ситуацията, в която ни поставят през последните години. Това води не само до дефицит на подбор на хора, но дава и път на другите – властолюбивите. Когато такива хора попаднат във властта, резултатите не са добри. Много бързо ние виждаме този дефицит на компетентност и експертиза. Искаме реалистично мислене, подход и ясна експертиза какво може да се направи.

- Смятате ли, че този път ще се формира кабинет и ще излезем от тази криза, или по-скоро ще има нови избори следващата пролет, каквито прогнози има?

- Реалистично е да имаме избори. Всичко зависи от активността и колко партийни субекта ще влязат в НС. Няма да настъпи съществена промяна в подкрепата за ГЕРБ. Същото се отнася и за тази към ПП-ДБ. Това означава, че ще трябва трети субект, с който биха могли да направят коалиция. Лансира се идеята за технократско правителство, за равно отдалечени премиери. Не! Политическата отговорност е важна в случая. Технократски премиер или технократско правителство могат да помогнат, но няма да решат проблемите. Всъщност това правителство ще има политическо мнозинство, което ще го избере в НС. Ако ще трябва такова мнозинство, ще трябва и коалиция. Наред с това ще трябват и ясно разписани механизми, по които тази коалиция да взема решенията. Кой да го направи това, ако те не си вярват? Непрекъснато чуваме: Ние, партиите, си нямаме доверие. Едните искат едно, другите искат друго и се стигна до разпределянето на постове. И вземат и се скарат.

- Според вас каква трябва да е формулата на властта, за да е успешна, и то за повече от 6 месеца, тъй като всяка формация вижда това по различен начин - ГЕРБ говорят за споделена отговорност, но в кабинет, в който доминират. ПП и ДБ са за неутрален премиер, а БСП и ИТН искат експертен кабинет. Къде е правият път?

- Нито едно от тези неща не би довело до някакво трайно управление. Вижте докъде сме се докарали. Питате за 4-5-6 месеца. При сглобката си бяха сложили срок 9 месеца. Аз си мечтая за пълен 4-годишен мандат, защото само в рамките на такъв могат да бъдат постигнати реални резултати. Наясно съм, че мечтите ми са малко илюзорни към днешна дата. Във властта е така - трябва да има време, за да се случи нещо. Единствената ясна формула, която дава такава възможност, е коалиция с ясната политическа отговорност. Подобни модели се прилагат в скандинавските държави. Сядат и написват 3 или 5 важни неща, които да се свършат, и правят коалиция. След това избират правителство, в което има както политически лица, така и експерти. И така за следващите 2-3 или 5 години правят договорените точки. Останалото виждаме, че и на автопилот държавата го върши.

Трябва да сме малко по-реалистични в целите, които би си поставило едно такова правителство и би получило подкрепа. Ако са успели да си стиснат ръцете за 5 неща и след 4 години са довели до положителни резултати, никой не би имал основание да се срамува от това, че е влязъл в коалиция с друг субект, който счита по-скоро за опонент, а не за съюзник.

- Сформирането на сглобката не беше ли точно такъв опит дори и за кратък срок?

- Не, не беше. Нямаха ясната политическа отговорност. Не беше ясно и как се номинират министрите в това правителство. Имахме изявените лица Николай Денков и Мария Габриел.

Това даваше основания на ГЕРБ да твърди, че те не са достатъчно добре представени. Ситуацията, която преживяхме, е достойна за описване в политологически анализи и в учебниците. ГЕРБ беше първата сила, но отстъпи мандат, за да се направи правителство с втория. Направиха грешки за това, че си поставиха срок от 9 месеца. Трябваше срокът на ротацията да бъде по-дълъг, за да имат повече спокойствие в НС и да работят по-успешно върху текстовете на конституцията и законодателството. Този 9-месечен срок им изяде главите на ПП и ДБ. Обаче при ротацията би трябвало ГЕРБ да получи повече представителство във властта. Не го получи. Скараха се. Пак ни пуснаха по линията - този е човек на този, онзи е човек на онзи. И до ден днешен с това се занимават, визирайки Калин Стоянов, който сега ще е в листите на „ДПС – Ново начало“. Затова трябва да бъде ясно предварително и политическата отговорност ясно да се носи. Може човекът, когото предложат за премиер или министър, да не е партиен лидер или изявено политическо лице, но да е ясно на кой е предложение.

- Тогава какъв компромис трябва да направят ГЕРБ и ПП-ДБ, за да има кабинет и някакво успешно решение?

- При сглобката показаха, че могат да правят компромиси, преди всичко ГЕРБ. Но и там търпението се изчерпа. Към днешна дата е много трудно да кажем какво точно трябва да стане като компромис. Не трябва въобще да говорим за компромиси, а трябва за постигането на съгласие върху 3 или 5 пет неща, от които наистина се нуждаем. Нека те да не се формулират като обтекаеми, защото при търсенето на решения на тази формулировка могат да възникнат нови противоречия. Влизането в Шенген и приемането на еврото е точно този тип обтекаемост, макар че ние сме много напреднали и в двете процедури. И може да бъдат постигнати и за 6 месеца или за година. Трябват цели от друг тип и значение - малко по-стратегически ориентирани. Например - реформа в учебното съдържание, надграждане на пенсионната система. Очевидно имаме дефицити и в двете сфери.

- Това не е ли много сложно?

- Ами те за какво са в НС. Нали искат експертно технократски поглед. Има много хора, които могат да бъдат привлечени и да бъдат спечелени за каузата.

- Проблеми има и в БСП - през седмица една партия напусна коалицията, а друга се присъедини. Новата обединена левица ще допринесе ли за нужните резултати на червените?

- Не. БСП, въобще лявото, е в дълбока криза и всякакъв такъв тип предизборни коалиции обикновено не водят до по-голям резултат. От години БСП се явява на вота в едни многобройни коалиции. Там се изреждат достатъчно много партии. Не знам кой стои зад тези партии или това са само едни кухи къщички. За момента там по-цивилизовано изглеждат нещата. Корнелия Нинова беше много ярко лице. Тя самата привличаше много избиратели на своя страна. Сега тя мълчи. Но за сметка на това не виждам фигура от тази многобройна коалиция. Винаги има сътресения при реденето на листите. Според мен няма да има голямо надграждане на електората.

- На БСП им предстои избор на председател. Виждате ли ярка личност, която да заеме поста след Нинова?

- Не виждам друго такова лице.

- Може ли БСП да повтори пътя на ДПС, след като вътрешната опозиция сигнализира за много хора, които напускат листите?

- Вече е късно. Пътят на ДПС не може да бъде повторен. Няма да имаме две БСП-та. Какво ще се случи в левицата в крайна сметка никой не знае. Партийната система има нужда от силен ляв център и силен десен център. Дали това ще е една формация или не, няма почти никакво значение. Трябва да са ярко и силно изявени. ПП е новото модерно ляво. Те не искат да си го признават, но това са те. Имаме нужда от осъвременяване. Модерната социалдемокрация е нещо коренно различно от това, което представлява БСП.

Дори самата Нинова може би загуби от това, че непрекъснато казваше: Ние сме консервативното ляво. Няма такова животно.

- На последните няколко вота в НС място намираха и нови играчи. Първо бе ИТН, след това „Български възход“, а сега – „Величие“. Сега очаквате ли някакъв такъв нов играч?

- Няма да съм изненадана, ако се появи и този път. Ако изборната активност е още по-ниска и МЕЧ пак мобилизират подкрепа, след като на предходния вот бяха на границата за влизането в НС... Аз самата бях изненадана от „Величие“, но това се получи заради ниската активност.

Затова, хора, гласувайте!

- Преди време казахте, че сме на финалния етап на трансформация на партийната система. Кога да го чакаме този финал?

- Не могат да бъдат дадени ясни прогнози отсега. Ще видим на 27 октомври кое ДПС колко гласове ще привлече на своя страна. Десницата има нужда от преформатиране. Иначе ситуацията наистина е трагична.

- Говорим за по-голямо обединение или по-голяма консолидация?

- Повече консолидация около ценности и ясно поставени стратегически цели би довело до нормализация на партийната система. Самата невъзможност дълго време да се сформира стабилна изпълнителна власт доведе до тази ситуация. В мътната вода лесно се лови риба.

Всякакви амбиции се пръкнаха от всякакви посоки. Трябва да има консолидация на лявото и дясното. Центристите са добре дошли. Те винаги могат да изпълняват тази функция на балансьор, на съюзник и вляво, и вдясно.

- Напоследък се говори за промяна в избирателната система, това ли е решението да се вдигне активността?

- Не. Решението е нормализацията на партийните елити. И да прекратим с това говорене от пусто в празно. Три месеца НС се занимаваше основно с изслушване на министри и популистки законопроекти. И каква е ползата от конституционната промяна и че НС работи, докато има служебно правителство? Никаква. Нямаме нормален законодателен процес. От друга гледна точка може би по-добре, че няма ясен законодателен процес, защото не знаем какви бели биха сътворили в НС, докато нямат ясно мнозинство, което да поеме отговорността.

- Защото плаващите мнозинства може да се окажат по-вредни...

- Разбира се. Могат да нанесат повече беля, отколкото полза.

- Но когато е раздробен парламентът, какъвто се очаква да бъде и следващият, плаващите мнозинства не са ли понякога изходът и временни решения за кризи?

- При единични случаи биха могли. Но пак стигаме дотам. Трябва да има ясно дефинирано политическо мнозинство - с лицата на лидерите.

- Един призив към избирателите и един призив към политиците?

- Ще започнем с политиците, защото от тяхното поведение зависи и това на избирателите.

Не се отдалечавайте от хората. Достатъчно се отдалечихме от избирателите.

Намерете стратегическите предложения, които да са на реална основа и да бъдат мостовете ви за разговорите след 27 октомври. Към избирателите - не е толкова страшно, че ходим често на избори. Страшно е, когато нямаме избор. Затова направете малко усилие, идете и си изберете. Може би квадратчето „Не подкрепям никого“ да бъде махнато.

Това е тя:

Магистър е по социология и доктор по политология на СУ „Св. Климент Охридски“

Преподава местно самоуправление в специалност „Публична администрация“

Ръководител на катедрата по публична администрация от 2003 до 2007 г.

Зам.-декан на Философския факултет от 2007 до 2011 г.

Зам.-ректор на СУ „Св. Климент Охридски“ от 2011 до 2015 г.