0

20-милионния си посетител е посрещнала в края на юли световноизвестната Темппелиаукио кирко (Скалната църква) в Хелзинки, съобщи български екскузовод във финландската столица.

Само двама чужденци имало преди родната група екскурзианти да влезе във вкопаната под скалите зала, когато станало ясно, че електронните броячи са регистрирали юбилейния посетител в архитектурното чудо на братята Тимо и Туомо Суомалайнен.

Късметлията бил поздравен с изпълнение на роял и луксозно издание на книга от финландската писателка Майла Мехтала.

Храмът, който има капацитет от 750 седящи богомолци отваря вратите си през 1969 г. Година по-късно той е бил посетен от първите 100 000 финландци и чужденци. Средногодишно от тук преминават около половин милион души, категорични са статистиците, следящи за потока на туристи в скандинавските държави.

На повърхността на земята се вижда само обшитият с мед купол, върху който туристите се катерят с риска за живота си, за да си направят селфи.

Историята на скалната черква е низ от куриози, коментират те и припомнят, че мястото на улица „Фредрикинкату“ било отредено за храм още през 1906 година, но първият конкурс за изработката на архитуктурен проект се е провел през 1932-ва.

От църковното настоятелство обаче останали недоволни и насрочили нов, който през 1936-а бил спечелен от проф. Йохан Сигрфир. След това започнала войната и изкопните работи били изоставени. Чак през 1961 година третият конкурс спечелили двамата братя, които се съобразили с исканията на еколозите да бъде запазена природата в района и предложили вкопаване в скалния масив.

Музика от класен роял с марката Стейнуей звучи в дълбините на скалния масив.

Осем години продължило строителството, което остава в историята с появата на първия за Европа графит върху опасващите обекта метални ограждения.

Върху тях недоволни от скъпоструващия строеж жители на Хелзинки написали името на тогавашната африканска държава Биафра, където местното население измирало от глад.

Заради странната си тумбеста форма и непроницаемите каменни стени черквата е била наречена още „бункер за защита от дявола“.

Това обаче не е попречило туристи от цял свят да пристигат на място, за да видят и пипнат архитектурното чудо, в което има специално изработен от прочутия финландски майстор Виеко Виртанен 43-клавишен орган. Църквата няма камбанария, но на всеки кръгъл час залата се огласява от музиката на Танели Куусисто, включваща камбанен звън.

43-клавишният орган звучи само на празничните служби.

Дузина нашенци са се венчали в Темппелиаукио кирко през последните две години, причината е че обредът е напълно безплатен. Също без пари излиза и кръщенето, служещите се отнасяли много либерално към обърналите се към тях, без да придирят, че са източно православни, а не лютерани.

Залата впечатлява с 9-метровата си височина, а диаметърът на купола, покрит отвън с мед е 24 м. За олтар е използван оригинален скален процеп, а масичката вътре е изработена от шлифован гранит. Купелът, разпятието и свещниците са дело на художника Кауко Мойсио, а текстилните килими по стените са по проект на Теллерво Стрёммер.

Светлината прониква в залата със 750 седящи места през 180 вертикално разположени под купола прозореца.

Слънчевата светлина прониква през 180 вертикално разположени прозореца.

Изграждането на църквата е струвало 4 милиона някогашни финландски марки (под 1 млн. евро). От 2004 година тя е обявена за национален паметник на културата.