0

Ж ивотът в застроени райони има лош ефект не само върху птиците, но и върху
всички други горски обитатели, дръзнали да се преместят там, като се започне от лисиците и се стигне до комарите, съобщи в. "Дейли мейл".

„Градските птици вече имат стил "ърбан", който заради шума е с по-високи тонове и по-бърз ритъм от нормалното“, каза биологът Саймън Уот на научния фестивал в Челтнам. „Топлината през зимата примамва много видове. Заради нея гълъбите не могат да разграничават сезоните в градовете и се развъждат целогодишно. Според биолога соколите и керкенезите, които идват, за да се хранят с тях, започват да ловуват дори през нощта заради изкуственото осветление.

Градовете не са гостоприемни към лисиците. Те влизат в тях за лесна храна, но животът им там е много по-кратък - живеят 1,5 години вместо 7, защото обикновено ги блъскат автомобили.

Обитаващото Европа черноглаво коприварче, вече вместо към Мароко или Южна Испания, мигрира към Великобритания заради топлината и хранилките, които поставят хората в градините си. Това е променило самите птици - човките им са се удължили, за да взимат по-лесно ядки и семки от хранилките.

Чайките вече не са само крайморски птици. Броят им е по-голям по сметищата във вътрешността, отколкото край морето.

Променят се дори комарите и вместо животни, нападат предимно хора. Учени установиха, че в лондонското метро вече има комари, които живеят само там и се хранят единствено с човешка кръв, като избягват плъхове и мишки.