0

Ч асове преди изборите у нас - вълна от заявления за промени в съставите на секционните избирателни комисии в цялата страна. Стигна се дотам Централната избирателна комисия да изпрати указания да не се правят подмени в последния момент. Изключения са възможни само при належащи причини като оставка на председател или болест, например, информира БНТ.

Най-фрапираща е ситуацията в Хасково, където местната избирателна комисия първа реши да въведе безпрецедентна досега мярка – да спре и забрани подмените. Комисията е била затрупана с искания за смяна в повече от 100 секции в Хасково - или една трета от всички членове в областта.

Заради създалата се ситуация немалко от секциите в Хасково утре почти сигурно ще работят в намален състав, което е позволено от закона, но значително ще затрудни процеса. От Районната из/ирателна комисия в Хасково се надяват да не се стига поне до ситуации, в които на места изборният ден да не може да започне. От комисията заявиха, че в над 90% от случаите заявените смени нямат никакви мотиви.

Заявленията са предимно от две партии, които и в днешния ден, въпреки решението за спиране на смените, продължиха да настояват за такива. На автогарата в Хасково пък днес идват необичайно повече автобуси с изселници от Турция.

Масова смяна на членове на секционни избирателни комисии и ръководните им състави и в Благоевградско. Само за последните 24 часа от Районната избирателна комисия са взели решение да бъдат сменени над 50% от СИК-овете в 14-те общини в региона. Поне на този етап няма опасност секции по места в региона да не отворят утре .

Опасенията на Районната избирателна комисия в Благоевград обаче са, че още в началото на изборния ден ще се наложи да бъдат извършвани нови смени в съставите на секционните комисии, за да може изборният ден да премине нормално.

За последната седмица са извършени смени на над 3000 души, посочени от партиите като членове на секции. ЦИК опита да намери временно решение на този проблем като изпрати указания, но по информация на екипа ни и в момента в РИК-Благоевград продължават да постъпват заявления за смени.

Пореден казус от днес - един от заместник-председателите на РИК-Благоевград се е оттеглил от поста си. С какви мотиви - все още не е ясно.