0

Ф лорариумът е едновременно творчество и начин за релакс. Той ще украси всеки интериор, а сглобяването му не е никак трудно. И дори не се нуждаете от напреднали умения в градинарството – трябват ви само прозрачен съд, растения и щипка вдъхновение.

Флорариумът (или терариум за растения) е специален затворен съд, в който се засаждат цветя, сукуленти и други растения. Често във флорариумите се събират цели растителни композиции и се украсяват с декорации - малки камъчета, миди и забавни фигури. Вътре се поддържа определена влажност и температура – такива, от които се нуждаят избраните растения. Резултатът е не просто саксия, а малко растително царство със собствен микроклимат. Може да добавите дребни детайли, които да превърнат градинката в магическо място – декоративни къщички или мебели, врата за фея (продават се за левчета в популярни сайтове, от които пазаруваме онлайн с безплатна доставка).

Стъпки

Първата и най-важна стъпка е да решите каква мини градинка искате да имате и съответно да подберете растенията за нея, защото всички по-нататъшни действия зависят от това. Идеята е флорариумът да пресъздаде естествената среда на растенията. Всичко, което засадите там, трябва да расте в същите условия като в природата (пустинен сукулент например няма да се разбира с горска папрат, която е свикнала със сянка и влажност).

Можете да изберете тропически растения и да създадете мини джунгла във вашия флорариум. По-мързелив вариант е малка пустиня. Засадете кактус или друг сукулент във вашия флорариум и няма да се притеснявате за нивото на влажност (тези растения съхраняват влага в стъблото и листата).

Том и Лиза Уудс (автори на семеен блог за любители градинари), в допълнение към сукулентите, препоръчват следните растения:

- мъхове. Те са лесни за грижи и се предлагат в различни цветове и текстури.

- папрати. Те също се предлагат в различни форми и размери.

- орхидеи. Те са малко по-трудни за грижи, но определено ще украсят флорариума.

Съд

Разбира се, може да закупите готов флорариум - със сукуленти, вечнозелени растения или бонсай, като цените не са стряскащи. Но е далеч по-интересно да нагласите флорариума собственоръчно, защото така ще е много по-ценен за вас или за човека, на който възнамерявате да го подарите. Ако искате да експериментирате, трябва първо да изберете подходящ съд – аквариум, колба, чайник, ваза. Има всевъзможни варианти, изработени от стъкло и пластмаса и в причудливи многоъгълни форми. Не е нужно да купувате скъп контейнер, а просто вземете стъклена ваза или стар аквариум за риби или терариум. Основното изискване е контейнерът да е просторен – ако се опитвате да засаждате растенията през тясно гърло на колба, ще са ви необходими пинсети. Ако засаждате нещо високо или катерливо, по-добре изберете подходящ флорариум - цилиндричен и продълговат. А за компактно растение ще свърши работа широк правоъгълен контейнер.

Дренаж

Дренажът може да бъде чакъл, малки камъчета или тухлени стърготини. Изсипва се на дъното на контейнера - това ще предотврати гниенето на корените във водата. Почвата трябва да бъде избрана според нуждите на вашето растение. Например, за тропически растения се препоръчва смес, съдържаща пясък, листна почва и торф. А за пустиня и полупустиня - пясък, камъчета и експандирана глина. Активният въглен ще запази почвата свежа и ще предотврати развитието на бактерии и мухъл.

Растения

За флорариум обикновено се вземат не семена, а вече пораснали храсти и цветя.

Най-вероятно ще ви трябват още шпатула или лъжица, дълги пинсети, ножици, лейка и бутилка със спрей.

След като сте събрали всичко необходимо, подгответе контейнера – той трябва да се измие обилно и да се залее с гореща вода (но не вряща вода, за да не се спука стъклото).

Насипете дренажа. Слоят трябва да покрива дъното на контейнера с дебелина 3-4 сантиметра. Поставете активен въглен върху дренажния слой. Добавете слой подходяща почва – това са още около 5-8 сантиметра. Почвата трябва незабавно да се навлажни. По принцип можете да смесите почвата с въглища, вместо да полагате всичко на отделни, равни слоеве. Ефектът пак ще е налице.

Изравнете почвата и използвайте лъжица (или шпатула), за да направите малки вдлъбнатини. Сега можете да засадите вашите растения! Внимателно ги извадете от саксиите, засадете ги (тук може да са ви полезни пинсети) и ги напръскайте с вода от спрей бутилка. Ако почвата изглежда прекалено суха, полейте с лейка.

Добавете фигурки, черупки и други декорации, които харесвате. Няма строги правила - чисто творчество. Флорариумът е готов! Между другото, ако нямате достатъчно идеи за дизайн, можете да гледате някои от видеоклиповете с майсторски класове. Те показват например как красиво да поставите мъх върху камъни.

Осветление

Важно е да помислите за осветлението. Повечето флорариумни растения се нуждаят от индиректна, ярка светлина. Така че, ако поставите флорариума на слънчев балкон, всичко трябва да е наред с него. Ако това не е възможно, можете да помислите за изкуствено осветление: LED лампи и/или гирлянди. Те могат също така допълнително да украсят композицията и да добавят уют в стаята.

Като цяло трябва да се грижите за растенията както обикновено:

- Поливайте ги редовно, но не ги наводнявайте. Уверете се, че почвата не изсъхва или плесенясва.

- Инспектирайте растенията, за да откриете навреме вредители или болести.

- Подрязвайте растенията от време на време, за да им помогнете да растат и да изглеждат по-добре.

- Растенията може да се нуждаят от допълнително наторяване. Кактусите например обичат торове с калий. Ако сте се спрели на папрати, те трябва да се наторяват много умерено - в противен случай листата им ще се влошат.