0

Р еплика на стенопис от Боянската църква грее на централно място в офиса на ООН в Ню Йорк. Това се похвалиха от генералното ни консулство града.

„Репликата е на фрагмент от стенописа в Боянската църква, съдържащ изографисаните ктитори севастократор Калоян и съпругата му Десислава“, обявиха от мисията във Фейсбук. 

Чест 

Стенописът беше показан преди ден в чест на рождения ден на Организацията на обединените нации.

„Ню Йорк има привилегията не само да бъде втори дом на хиляди българи, но и на Организацията на обединените нации. На този ден, преди 79 г., влиза в сила Уставът на ООН. За съществуването си организацията, включително с нейните специализирани агенции, фондове, програми и служители, е удостоена с дванадесет Нобелови награди за мир”, отбелязаха от консулството ни.  

История 

Боянската църква е един от културните символи на България и е включена през 1979 г. като културен паметник в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО под № 42. Филиал е на Националния исторически музей от 2003 г. Любопитно според историците е, че почти няма данни за кралица Десислава.

Портретът й в Боянската църква е второто писмено доказателство за съществуването на женското българско име Десислава, много популярно и до днес.

Образът й е толкова уникален, че е изобразен през 1991 г. на българска банкнота с номинал от 20 лв. Облеклото й не е от най-типичните за аристокрацията по това време, а далеч надхвърля пищността на епохата.

То е изтъкано вероятно от сърмени нишки и червена коприна и заедно с украшенията за глава доказва високата позиция, която севастократорицата и съпругът й са заемали в Търновското царство в средата на ХІІІ век, отговаряйки и управлявайки средищния български район на днешна София със Софийско - Средец.