0

З а много хора октомври е яркооранжев – като тиквите, които греят по пазарите. Днес ви предлагаме истински тиквени фантазии от една от любимите кулинарки – повече рецепти от Йоли може да намерите на yoli-bg.com.

Салата в кадаиф

Есенна салата с пържена тиква и хрупкави ролки кадаиф, пълни с меко и ароматно сирене. Никой не може да остане равнодушен пред тях, казва Йоли. За тази салата няма точна рецепта. „Не е нужна. Подберете любимите си сортове тиква и сирене. Тиквата пригответе по ваш вкус, а сиренето завийте в кадаиф. Направете толкова, колкото порции ще сервирате“, казва Йоли. А ето и как приготвя тиквената салата в кадаиф:

Откъснете част от кадаифа (пакетите са големи, останалото може да направите на нещо сладко) и го сложете в купа. Полейте го със стопено масло и внимателно го разбъркайте с пръсти. Вземете малко от намасления кадаиф и го разстелете на лента върху дъска. В единия край сложете сирене. Аз комбинирах проволоне и синьо сирене само защото се намираха в хладилника. Всякакво сирене е добре дошло - бяло саламурено, кашкавал, гауда, моцарела, камембер, бри и др. Завийте кадаифа около сиренето на стегната ролка.

Поставете ролките в тавичка, намаслете ги още малко и ги запечете до златисто. Аз ги изпекох в еър фрайър (Air Fryer). Първо около 5-6 минути на 200°C. След това ги обърнах и запекох и от другата страна.

Това е всичко. Поднесете резените тиква и ролките кадаиф със свежа салата и дресинг по избор, препоръчва кулинарката. И допълва, че тя самата приготвя повече кадаифени ролки. Увива ги в стреч фолио и ги съхранява до 10 дни в хладилник. Така има готови ролки, които само трябва да се запекат преди сервиране.

Пухкави блини

Необходими продукти:

  • 300 г тиква, сварена със 150 мл вода
  • 300 мл прясно мляко
  • 3 яйца
  • 1 пълна ч.л. суха мая
  • 50 г захар
  • сол на върха на ножа
  • по 1 равна ч.л. сух джинджифил и канела
  • 1/2 ч.л. кардамон
  • ванилия
  • 50 г стопено масло
  • 200 г брашно

Друго:

  • масло за намазване на тигана

Начин на приготвяне:

Пасирайте сварената тиква на гладко пюре заедно с прясното мляко и яйцата. Добавете сухата мая и разбъркайте, докато се разтвори. След това прибавете всички останали продукти и разбийте с миксер до хомогенност. Покрийте купата със стреч фолио и я оставете на топло, докато сместа шупне, удвои обема си и по повърхността се образуват мехурчета. След това по добре познатия ни начин изпечете блини. Добре е да ползвате тиган с незалепващо покритие. Намазвайте го с масло, преди да изсипете черпак от тиквената смес. Печете на слаб огън, тъй като блините са дебели и изискват по-дълго готвене. Заради тиквеното пюре стават влажни и меки. Дори ще ви се стори, че са леко тикливи, ако ги хапнете горещи. Затова ги оставете да изстинат, за да се стегнат. Преди поднасяне леко ги затоплете във фурната или в микровълнова. Блините остават меки дни наред, увити в стреч фолио. Това ви дава предимството да ги приготвите за сутрешната закуска още от предния ден. Не жалете подправките. В тях се крие цялото очарование на тези нетрадиционни дебели палачинки. Поднесете ги с конфитюр по избор, шоколад или карамел.

Забележка: Всеки сорт тиква е с различно съдържание на вода. Ако е по-водна, тиквеното пюре ще стане малко по-рядко. В този случай добавете още малко брашно.

С камембер и песто

Необходими продукти:

  • 1 малка тиква хокайдо
  • 1/2 връзка магданоз
  • 1/2 връзка босилек
  • 1-2 скилидки чесън
  • 8 с.л. олио
  • сол на вкус
  • 1 малък камембер (150 г)
  • 30 г накълцани на едро орехи

Начин на приготвяне:

Започнете с пестото. Сложете в блендер само листата на магданоза и босилека, чесъна и 7 с.л. олио. Накълцайте едро, посолете на вкус и добавете орехите. Отрежете капаче на тиквата и с лъжица отстранете семките. Посолете я отвътре и сипете половината песто. Върху него сложете сиренето и покрийте с останалото. Ако пестото ви се стори много, не го слагайте цялото. Приберете го в хладилник и ползвайте за салата или друго ястие. Намажете кората на тиквата с останалото олио и я сложете в плик за печене. Завържете плика и го надупчете на няколко места с игла, за да може парата свободно да излиза по време на печене. Изпечете тиквата за половин час в предварително загрята на 180 градуса фурна. Оставете я да изстине до леко топло. Това е важно, тъй като в тиквата се образува сос, който трябва да попие в месото и́. За това е нужно време около час. Може да сервирате тиквата, както се сервира фондю, с препечени хапки хляб, а ако оставите сиренето леко да се стегне, може да я поднесете нарязана на резени.

Банички с кафяво масло

Необходими продукти:

  • 1 пакет фини кори за баница 500 г
  • 250-350 г едро настъргана тиква
  • 3-4 щипки сол
  • 50 г накълцани орехи
  • 50 г нарязани сушени кайсии
  • 30 г стафиди
  • ванилия
  • 2 с.л. сладко от портокалови или лимонени корички
  • 2 яйца
  • 120 г захар
  • 120 г стопено кафяво масло

За глазурата:

  • 20 г стопено кафяво масло
  • 2 с.л. захар
  • 1 яйце

Начин на приготвяне:

Посолете тиквата и я намачкайте с ръце, за да омекне. Оставете я настрана за 10 минути. Това е важна стъпка, тъй като пълнежът на баничките е със сурова тиква. В купа смесете и разбъркайте тиквата, орехите, кайсиите, стафидите, ванилията, сладкото от портокалови корички и яйцата. Загрейте фурната на 165°C с вентилатор или на 175°C без. Постелете тава с хартия за печене. Намажете една кора за баница обилно с кафяво масло или поръсете от него с лъжица. Разпределете плънката по кората. Отгоре поръсете с около 2 с.л. от захарта. Завийте на баничка и я сложете в тавата. По този начин направете всички кори. Наредете ги в тавата една до друга. В купичка разбъркайте до гладък крем всички продукти за глазурата. Разпределете я върху баничките, като я разнесете с четка. Изпечете ги за около 40 минути. След 15-20 минути от печенето ги покрийте с лист алуминиево фолио, за да не прегарят. Поднесете ги леко топли.