Б ългарката Цонка В.З. се оказа тартор на организирана престъпна група (ОПГ) в Испания, която се занимавала с разпространение на наркотици. Известната в престъпните среди и на полицията дама държала под контрол търговията с амфетамини. Любопитен факт е, че преди няколко месеца Цонка В.З., известна като Кралицата на амфетамините, излязла от затвора, но отново попаднала в полицейската хроника, пише eldiadevalladolid.com, цитиран от bulgaros.ovh.

Българката Цонка В.З. се оказа тартор на организирана престъпна група (ОПГ) в Испания, която се занимавала с разпространение на наркотици. Известната в престъпните среди и на полицията дама държала под контрол търговията с амфетамини. Любопитен факт е, че преди няколко месеца Цонка В.З., известна като Кралицата на амфетамините, излязла от затвора, но отново попаднала в полицейската хроника, пише eldiadevalladolid.com, цитиран от bulgaros.ovh.

След шестмесечно разследване при съвместна спецакция на съдебната полиция и Гражданската гвардия във Валядолид е разбита 32-членна организирана престъпна група, ръководена от 44-годишната българска гражданка Цонка В.З. Бандата е осъществявала разпространение на наркотични вещества на територията на Валядолид, Билбао и Сория.

През февруари 2018 г. при операция Queen полицията във Валядолид арестува Цонка и мъжа й Людмил Л.З. с 10 килограма анфетамин и 4,5 килограма хашиш. Съпругът на Цонка, който според полицията също е сред лидерите на клана, все още е в предварителния арест. Цонка обаче се признала за виновна и била осъдена по бързата процедура на четири години затвор, от които излежала само 4 месеца, и глоба от половин милион евро.

След като излязла от затвора, за да не привлича вниманието на властите, 44-годишната българска гражданка започнала работа като готвачка в крайпътно ханче в Сория. Според местните медии тя живеела много скромно. От кухнята на ханчето Цонка ръководела организирана престъпна група за продажба на наркотични вещества във Валядолид.

Цонка разширила бизнеса, като завзела и пазара на марихуана и хероин във Валядолид благодарение на споразумение с организирана престъпна група за разпространение на наркотици в Билбао.

Така Цонка за няколко месеца създала огромна империя, занимаваща се с износа на марихуана и вноса на хероин.

Цонка ръководела клана от кухнята на ханчето с помощта на двамата си телохранители, също български граждани. Единият от тях, с 20 висящи дела и със седалище в Егуевила де Есгуева, е отговарял за производството и съхранението на хероин, който бил изцяло за износ в Германия и Холандия поради високото си качество. Другият се занимавал само с транспортирането на дрогата.