0

Д ействащият европейския шампион по футбол Италия започна с победа защитата на титлата си, след като се наложи с 2:1 над Албания в мач от първия кръг в група В на Евро 2024 в Дортмунд. По-рано днес в първата среща от групата Испания надигра Хърватия с 3:0. В следващия кръг на 20 юни Италия ще се изправи срещу Испания, докато ден по-рано, на 19 юни, тимът на Албания, който участва на едва втория си еврошампионат след този през 2016-а, ще играе срещу Хърватия.

Началото на двубоя на стадиона на Борусия Дортмунд - "Сигнал Идуна Парк", бе изключително зрелищно, а Недим Байрами донесе преднина от 1:0 за Албания още в 23-ата секунда, реализирайки най-бързия гол в историята на континенталните първенства. Байрами се възползва от ужасно изпълнение на тъч от страна на Федерико Димарко, а Алесандро Бастони не реагира навреме и албанският национал се разписа със страхотен удар във вратата на Джанлуиджи Донарума.
Още в следващата минута Федерико Киеза пусна топката към Лоренцо Пелегрини при атака за Италия, но Пелегрини бе неточен.

Италианците все пак не се забавиха много и изравниха в 11-ата минута. Централният защитник Алесандро Бастони засече топката на близката греда след центриране на Пелегрини в наказателното поле на Албания и вкара за 1:1.

Само 5 минути по-късно, в 16-ата, Италия успя да поведе след точен удар от дистан

ия на Николо Барела за 2:1. Заради съмненията за засада ситуацията бе проверена със системата за видеоарбитраж-ВАР, но попадението бе зачетено.
Италия бе близо до трети гол в 33-ата минута, когато след удар на Давиде Фратези топката се отби в гредата на вратата, пазена от Томас Стракоша. Именно Стракоша предотврати ново попадение за италианците след като отрази изстрел на Джанлука Скамака в 40-ата минута.

След динамичното първо полувреме, второто започна по-спокойно. Първата по-изгодна възможност за Италия бе в 56-ата минута, когато обаче бе отсъдена засада на Фратези. Съставът на Албания бе по-прибран в своята половина, а в 59-ата минута топката прелетя край вратата на Стракоша след удар на Федерико Киеза, който бе намерен с чудесен пас от Джанлука Скамака.

В 68-ата минута Джовани Ди Лоренцо засече с глава топката след добро центрира, но защитник блокира изстрела му, а две минути Кристиян Аслани не успя да се разпише при изгодна възможност за Албания.

Италианците контролираха двубоя през втората част, а удар на Федерико Димарко при поредното нападение бе спрян от Томас Стракоша.
В 90-ата минута Кристиян Аслани отправи страхотен пас към Рей Манай, който стреля край вратата и пропусна отличен шанс за изравни за Албания и резултатът остана 2:1.