0

О т началото на тази година в Турция са били убити 251 жени, съобщи турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу, цитиран от телевизия СиЕнЕн-Тюрк. Сойлу говори по повод днешния Международен ден за борбата с насилието над жените. "От началото на 2021 г. до 15 ноември в страната ни са били извършени 251 убийства на жени. Миналата година са регистрирани 268 подобни престъпления. В края на тази година вероятно броят на убийствата ще бъде по-висок от миналата", посочи вътрешният министър. Според данни на редица правозащитни организации броят на убитите жени през 2020 г. е над 300. Сойлу изтъкна значението на борбата с насилието над представителките на нежния пол. Той заяви още, че едва при 35 на сто от убийствата от тази година е известно, че жертвите са подавали жалби в полицията за упражнявано насилие над тях.

Насилието над жени е широко разпространен проблем в Турция. Много от случаите на убийства се представят пред съда като самоубийства и случаите от прокуратурата бързо се приключват. Заради затварянето на учите на турската съдебна система започнаха масови движения и протести в защита на жените. Так се поставя под съмнение всеки случай за представено самоубийство на жена.

Проблем представлява и излизането на Турция от „Истанбулската конвенция“, което излага жените на повишен риск от насилие. През март президентът Ердоган обяви с декрет, че Турция напуска Конвенцията, подписана през 2011 година. Това решение влиза в сила от 1 юли 2021. Истанбулската конвенция на Съвета на Европа за борба с насилието срещу жени е първото в света споразумение със задължителен характер, което изисква от страните, които са го подписали, да предприемат мерки срещу домашното насилие, както и срещу изнасилванията на жени по време на брака или обрязванията на женски полови органи.

Подписалите го 46 държави се задължават освен това да защитават по-добре жените и момичетата от насилие, като прилагат наказателно-правни мерки срещу извършителите. Под „насилие“ в случая се разбира не само физическо насилие, а и дискриминация по полов признак, заплахи или икономическа експлоатация.