0

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу докладва на президента Владимир Путин, че дежурните смени на центровете за управление на Стратегическите ракетни войски, Северения и Тихоокеанския флот и командването на далечната авиация са преминали към „бойно дежурство в повишен състав“, съобщи руското министерство на отбраната, цитирано от ТАСС.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу докладва на президента Владимир Путин, че дежурните смени на центровете за управление на Стратегическите ракетни войски, Северения и Тихоокеанския флот и командването на далечната авиация са преминали към „бойно дежурство в повишен състав“, съобщи руското министерство на отбраната, цитирано от ТАСС.

Вчера Владимир Путин нареди привеждането на силите за стратегическо възпиране на руската армия в „специален режим на носене на бойно дежурство“. Като причина за това руският президент посочи „агресивните изказвания“ на високопоставени служители от НАТО по адрес на Русия.

Днес министър на отбраната, Шойгу не е карал военна служба, но пък е бил комсомолец от най-избраните.

Сергей Шойгу е роден на 21 май 1955 г. в град Чадан, тогава в Тувинска автономна област в границите на РСФСР. Баща му е тувинец, който работи като редактор на местния вестник, а майка му е рускиня, която е зоотехник. Завършва първо училище в Кизил. Пропуска военната си служба.


През 1977 г. Шойгу завършва Красноярския политехнически институт със специалност строително инженерство. След това работи по строителни проекти из страната в продължение на около десетилетие, израствайки в кариерата си. През 1988 г. Шойгу става функционер на клона на КПСС в Абакан, а след това и на Комсомола за няколко години. През 1990 г. се премества в Москва, където е назначен за заместник-директор на Държавния комитет по архитектура и строителство на Руската федерация.
През 1991 г. Шойгу е назначен за ръководител на Спасителния корпус, на който по-късно са възложени допълнителни отговорности и е преименуван на Министерство на извънредните ситуации, което на практика превръща Шойгу в министър.

Той става популярен, заради своя прагматичен стил на управление с голяма прозрачност по време на извънредни ситуации, като например наводнения, земетресения и терористични актове.

През 1999 г. той става един от лидерите на про-правителствената пария Единство. Същата година е удостоен с най-престижната руска държавна награда – герой на Руската Федерация.
През март 2012 г. той е обявен за един от потенциалните кандидати за губернатор на Московска област. На 5 април 2012 г. е избран от Московската областна дума за 3-ти губернатор на Московска област. Заема тази длъжност от 11 май до 6 ноември 2012 г.
На 6 ноември 2012 г. Шойгу е назначен за министър на отбраната,[9] когато Путин премахва своя дългогодишен съюзник Анатолий Сердюков. Според някои експерти, така наречената „Петербургска група“ силовики, съставена от Сергей Иванов, Сергей Чемезов и Виктор Иванов, пожелава някой от сътрудниците ѝ да заеме мястото на Сердюков в министерството на отбраната. Путин не желае да ги подсилва, затова избира неутралната фигура Шойгу.

На 7 декември 2012 г. министърът решава да възроди традицията на Деветомайския парад да участват кадети в училищна възраст. През юли 2013 г. Шойгу нарежда на командирите да започват всяка сутрин в казармата с изпълнение на руския химн и да съставят задължителен военно-патриотичен списък за четене на книги. През август същата година той нарежда обличането на всички цивилни служители в министерството на отбраната с „офис костюми“.

На 26 февруари 2014 г. Шойгу заявява, че Русия планира да подпише споразумения с Виетнам, Куба, Венецуела, Никарагуа, Сейшелите, Сингапур и още няколко държави, по силата на които те да приемат руски постоянни военни бази или станции за зареждане на самолети на териториите си.

През юли 2014 г. Украйна открива наказателно дело срещу Шойгу – той е обвинен в подпомагане за съставяне на „незаконни военни групировки“ в източната част на Украйна, които по това време се сражават срещу украинската армия.

По инициатива на Шойгу са създадени арктически войски, които да гарантират сигурността на руския арктически регион. На 2 октомври 2015 г. в Сочи, на фона на Руската военна интервенция в Сирия, президентът Владимир Путин изказва големи благодарности към работата на министерството на отбрана.

На 24 април 2017 г. с тайна заповед министърът на отбраната Шойгу забранява на лицата от женски пол да заемат военни длъжности. Когато въпросът е повдигнат в съда от 5 момичета от Толиати през 2018 г., защитата в съда определя техните действия като „агресивен феминизъм“.