5

К ато стана голям физик, ще се опитам да спра глобалното затопляне. Това е възможно, заяви пред „Телеграф“ Кристиан Ивковски. Момчето стана причина отново да се чуе името на България в положителен аспект, като завоюва първото място във френския конкурс "Физиката през вековете". В него той влезе в надпревара с повече от 1600 участници, разпределени в 150 отбора. Интересен факт е, че бъдещият деветокласник е избрал тема от 12-класниците, а не е работил върху тази за 8-и клас, защото не му била интересна. Поради липсата на съотборник сам я разработил и направил, докато другите отбори от цял свят са били до 10 души. Ивковски стана повод Варна да се гордее с постижението му.

Проблеми

Според него това е истински голям проблем и призова да се работи върху него, а не да се откриват нови неща. За целта са необходими квантови физици и много химици, защото те разбират от свойствата на атомите и знаят как действа слънцето върху тях. Попитан защо другите не са го направили досега, ако е възможно, той заяви, че това е много трудно. „Трябва да си прекратим и емисията на карбона, който произвеждаме. Това ще стане в период от 50 години, тогава ще има много по-малко. Даже бяха казали, че 2030 няма да има автомобили на бензин и дизел, а само електрически“, коментира той. Младият физик прогнозира, че краят на глобалното затопляне ще се случи поне след 100 години, което налага той да има последователи, които да продължат започнатото от него.

Формула

Ивковски разкри, че работи по формула, в която е открил грешки. Става дума за формула, която показва, че скоростта на времето и скоростта на пространството е равна на скоростта на светлината. Той обясни, че тя е била открита с помощта на формули на Айнщайн. „Открих някои грешки и проблеми в нея, които не могат да се прилагат. Формулата е много добра, винаги показва, че е равна на скоростта на светлината, но когато в пространството, когато се движиш със скоростта на светлината, времето е относително и тогава, ако някой друг те гледа, те вижда като неподвижна точка. В самата формула се дели на нула, а в математиката това не може да се прави. Това е един проблем“, посочи той. Младежът сподели, че за разшифроване на проблемите във физиката и математиката му помага фантазията. „В мозъка ми ги виждам като картинки, не ги виждам като числа. После слагам цифри и ги калкулирам. Понякога правя формули с интуицията ми. Много често ми се пада да откривам неща, които не съм знаел, че вече са били открити“, каза той. Младият физик заяви, че ще работи и върху теорията на Айнщайн „Мислите на бог“. „Според него е малка формула, с която може да обясним абсолютно всичко във Вселената. Имам много големи идеи. Според мен времето е отговорът на Вселената и затова искам да открия какво представлява то“, посочи младият физик. Той сподели, че идолът му във физиката не е Айнщайн, а Пол Дирак, който е един от създателите на квантовата физика и откривател на антиматерията.

Цел

Сред целите на младия физик е да разкрие неизвестните, свързани с черните дупки. „Има една теория, че в центъра на дупката има сингулярност, която е безкрайно малка, и оттам произлизат теориите, че когато влезеш в нея, влизаш в други светове. Това звучи доста фантастично, но съм много заинтересован“, каза той и поясни, че с помощта на физиката се обяснява светът, който не виждаме. „Всичко в нашата Вселена е физика и математика. Тя обяснява абсолютно всичко, което може да видим или не можем“, коментира Ивковски. 

Началото

Той сподели, че любовта му към дисциплината е още от малък, когато задавал въпроси, свързани с физиката, Космоса, астрофизиката. „В училище имах учител, който е квантов физик и постоянно ходих да го питам. Стоях по час-два да ми отговаря. Сега искам да съм теоретичен физик“, сподели младежът. Интересен факт е, че той не е потомствен учен, а дисциплината овладява с гледане на клипчета в YouTube на френски и испански. Ивковски понастоящем учи във френския лицей във Варна, където предстои да бъде в девети клас. Друг интересен факт е, че той е роден в Париж, където живее само 3 години, преди да се установи за постоянно в морската ни столица. Като всеки млад човек обича да бъде с приятелите си, интересува се от философията, но най-вече иска да бъде дете. По отношение на успеха си той сподели, че това няма да го промени, но е щастлив, че хората го разпознават и поздравяват за постижението му. „Имам един приятел, който иска да стане голям футболист. Той каза, че ако не успее, ще дойде да работи при мен, да ми дава химикалката и да записва идеите ми в тетрадка. Много се гордее с мен цялото училище и аз се гордея със себе си“, разказа младежът. Той сподели, че мечтае да разбере Вселената и да стане най-великият теоретичен физик, както и срещу името му в историята да пише, че е велик физик, философ и иноватор.