0

650 км е дължината на българския Ел Камино. Това сочат последните измервания на поклонническия маршрут „Светият път“ от Търново до Рилския манастир. Новината съобщи пред „Телеграф“ математикът гл. ас. д-р Паскал Пиперков, един от организаторите на похода. По замисъл той минава за около месец по точно същия маршрут, по който през XV век с много чудеса и знамения са били върнати мощите на св. Иван Рилски в основаната от него обител. 

Литургия

„Тази събота служихме света литургия в историческата църква „Св. апостоли Петър и Павел“ във Велико Търново, която се намира в Асенова махала. Тя е възникнала в края на XII век като манастир. След падането на Търново обителта става митрополитска резиденция. След това се качихме на Tрапезицa, където също са били мощите на св. Йоан Рилски. Там прочетохме молитва. Всичко това бе прелюдия към поклонението, което ще извършим в рамките на идния месец до 3 август“, разказа Пиперков. 

Свети места

Походът за шести път стартира на 1 юли от старопрестолния град. Той минава през приказно красиви природни забележителности и десетки свети места – параклиси и манастири на територията на четири епархии. Паскал Пиперков обясни още, че на база изследвания на местни легенди и писмени извори са изготвили уникална карта на оригиналния маршрут на рилските монаси, които през 1469 г. са върнали мощите на св. Иван. Картата обаче непрестанно се актуализира. Затова тази година за първи път българският Ел Камино ще мине през Сапарева баня, тъй като се предполага, че ковчегът с мощите на Чудотвореца, носен от неколцина монаси, е навлязъл именно оттам в планината към Рилския манастир. В онези дни на робство появата на реликвата на св. Иван е повдигала духа на хората. За това свидетелстват местните легенди и храмове, появили се в чест на това събитие през вековете.

Участие

Мнозина от днешните участници поемат по Светия път като православен подвид в търсене на здраве или сбъдване на желания. Други  идват просто за разходката. Организаторите информират, че всеки може да участва, като сам определя кога да се включи и за колко време. Има все пак и няколко условия като толерантност към съпътстващото православно богослужение; подходяща туристическа екипировка, както и медицинско свидетелство и застраховка за преходите извън населените места. 

Годишнина

„Особеното е, че тази година се навършват 555 г. от пренасянето на мощите – по някакъв начин това е кръгла годишнина. Към момента 20 души са заявили участие, но към 200-300 става групата с приходящите в различните етапи. Като цяло при нас цари една хубава другарска атмосфера, която се стараем да поддържаме през цялото пътуване. А с молитвите си се надяваме да помагаме на цяла България. Все пак се молим на закрилника на българския народ“, заключи д-р Паскал Пиперков.

Още за българския Ел Камино, за чудесата и  изпитанията му четете в „Телеграф: Чудеса и вяра“ идната сряда (3 юли).