0

 

Наближава подходящото време да си засеем билки вкъщи. Обикновено това се прави или есента или в средата на март.

 

Наближава подходящото време да си засеем билки вкъщи. Обикновено това се прави или есента или в средата на март.

Отначало е добре съдовете да се покриват с плексигласови плоскости. За целта може и да се използва и миниоранжерия, каквито се продават в някои магазини за обзавеждане.
Първо билките се гледат на закрита тераса или на прозорец. Когато се стопли времето през април-май, вече могат да се изкарат навън.


Обикновено копърът пониква пръв, следван от магданоза, на който му трябват около два месеца. Босилекът пък е най-бавен и инатлив, споделят домакини с опит в гледането на билки у дома.
Съдове
Хубаво е да изберете сандъчета или саксии от естествен материал, най-добре глина или керамика. Керамичните изделия са добри топлоизолатори. Избягвайте пластмасата – в жегата тя се нагрява и корените могат да се съсипят. Поцинкованите кофички също са подходящи. Съдовете трябва да са пробити отдолу, за да се оттича водата. Иначе коренчетата ще загният. Подходящи съдове можете да намерите на много места, включително в интернет. Продават се и специални съдове за подправки. В някои сайтове можете да намерите такива, които се самополиват. Така ще забравите за поливането за до 6 седмици. Практични са и поцинкованите кофички, три в комплект, с една подложка. Така само с едно движение изхвърляте излишната вода и от трите съдчета.
Въпросните саксии са твърде малки, ако желаете да имате свежи подправки за по-дълго време. Ако желаете да се подсигурите за няколко седмици, е добре да изберете по-голям съд, който дава възможност да се развият по-здрави растения.
Ножица
Подправките трябва редовно да се подрязват, за да избият свежи листенца. Това се прави със специална ножица за подправки. Тя реже ситно и равномерно.
Хубаво е магданозът да се засее на няколко места – обикновено той свършва пръв, защото се използва в най-много ястия. Затова е добре да имате поне 2-3 съдчета подръка.
Ако босилекът е направил силни корени, може да се отреже до почвата. След това отново ще поникнат свежи стъбълца и листенца. На босилека му трябва доста слънце, редовно поливане, но понякога и пръскане срещу акари. Химията обаче не е подходяща за билките. Затова ползвайте алтернативни начини – акарите например се морят с цитрусова настойка. За мушиците пък помага кибритена клечка, набутана с барута надолу в почвата.
Пензиране
При нашите условия босилекът е едногодишен, макар че с внимателно пензиране и прибиране на топло може да се постигне "храстче" босилек. Пензирането е прищипване или откъсване на върховете и се прави с цел стимулиране растежа на растението и получаване на по-гъсти и кичести туфи. Босилекът също може да се разсажда. Разсад може да се купи по пазарите и той се прихваща лесно. Обирането на семенцата става след узряването им, през сезона това е около месец и половина след цъфтежа. Зрелостта на семената се познава по засъхналите семенни кутийки.
Магданозът се чувства най-добре на шарена сянка. Копърът пък трябва да се сее в дълбока саксия, поне 20 см, защото прави големи корени.
Разсаждане
Магданозът и копърът не търпят разсаждане. Добре се разсаждат чубрицата и босилекът, по-трудно - целината. Мащерката и риганът са многогодишни и се прихващат лесно от туфа.
Както повечето растения в саксия и билките имат нужда от редовно поливане. Ако ви няма за по-дълго време през лятото, може да пробвате да изнесете саксиите на северен прозорец или тераса. Забодете в почвата пластмасови шишета, пълни с вода, с гърлото надолу. Ако е зима и живеете в блок, изкарайте ги в коридора и помолете съседите от време на време да ги поливат. Но най-удобният вариант е да ползвате саксиите със самополиване, споменати по-горе.
За почва може да се използва обикновена торопочвена смес, купена от цветарските магазини или веригите. Избягвайте торенето.