0

Петият президент на България ще бъде избран на инфарктен балотаж идната неделя. На него отиват издигнатият от инициативен комитет от БСП и други леви партии ген. Румен Радев и парламентарният шеф и кандидат на ГЕРБ за държавен глава Цецка Цачева, като според данните от екзит половете разликата между тях е минимална.

Цецка Цачева  ген. Румен Радев

Резултатите, обявени от две от трите социологически агенции, които правеха паралелни проучвания в изборния ден и ги обявиха след края му, дават под 1% разлика между двамата с превес на Радев към редакционното приключване на броя. Предварителните данни на „Маркет линкс“ и „Алфа рисърч“ показват, че кандидатът на левицата е получил между 24 и 24,8%, а Цачева – 23,5%. Останалите кандидати са далеч назад, като трети се нарежда лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов с около 13,6% от гласовете на хората, отишли до урните. Фармацевтичният бос Веселин Марешки е четвърти с между 8 и 10% подкрепа, а кандидатът на реформаторите Трайчо Трайков запрати Блока в дъното на класацията с катастрофалния пети резултат и едва около 7% подкрепа. Любопитното е, че

горе-долу същият процент получава бившият премиер, подкрепен от ДПС

Пламен Орешарски, който си оспорва петото място с Трайков с между 5,8 и 6,9% от гласовете на избирателите според различните агенции. Подкрепата за „поразяващата уста“ Татяна Дончева попада в рамките на статистическата грешка. Адвокатката на ловешкия авер на банкера беглец Цветан Василев Гриша Ганчев, успява да събере едва около 2% и се нарежда до аутсайдерите в кампанията като „царя на кебапчетата“ Митьо Пищова и Жорж Ганчев.

Още към 19 часа предизборният щаб на ГЕРБ се събра в централата на партията, за да обсъжда резултатите и да обмисля откъде може да дойде подкрепа, с която да се увеличи вотът за Цачева на предстоящия балотаж и да събере достатъчно гласове, за да победи Радев. Към редакционното приключване на броя все още нямаше официален коментар от премиера Бойко Борисов, който в началото на кампанията обяви, че ще подаде оставка, ако кандидатът на ГЕРБ не е първи в надпреварата на първи тур. Междувременно обаче коментар бе даден от регионалния министър Лиляна Павлова, която посочи, че

все още е рано да се обсъжда каквото и да било

предвид факта, че още няма окончателни данни от страната, както и че тепърва ще постъпват тези от чужбина. Здравният министър Петър Москов пък бе категоричен, че правителството не трябва да подава оставка и да спира реформите, които е започнало. Коментара си той направи, след като следобед на извънредна сбирка се събраха и реформаторите, за да обсъдят катастрофалните резултати на Трайков. На заседанието, което се проведе на „Раковски“ 134, бе очакван и лидерът на ДСБ Радан Кънев, който обаче така и не се появи. След срещата пък Москов отсече също, че сега е моментът, в който десницата трябва да заеме категорична позиция на кого ще даде подкрепата си. И призова за общ фронт срещу БСП и Румен Радев на балотажа. Икономическият министър и лидер на СДС Божидар Лукарски пък обяви, че

Реформаторският блок ще подкрепи Цецка Цачева на втори тур.

Той заяви също, че настоящият кабинет няма алтернатива

Въпреки липсата на окончателни резултати от БСП не скриха задоволството си. Румен Радев пък коментира на влизане в НДК, че на втория тур ще разчита на „всички българи, които искат промяна“. „Днес българите казаха не на партията и гласуваха за промяната. Предстои да видим окончателните резултати, но вече е ясно, че хората поемат демокрацията в свои ръце“, заяви той.

Изборите преминаха при рекордна за президентски вот активност, която според ЦИК през деня се е движела с около 3% над тази на последните парламентарни избори. От комисията припомниха, че обичайно на вота за държавен глава пред урните отиват по-малко хора от тези, решили да пуснат бюлетини на изборите за Народно събрание. При активност от 48,6% на изборите за НС през 2014 г. обаче, вчера тя е била между 53 и 59% според различните социологически агенции.

Вчерашните избори бяха и първите, на които вотът е задължителен

като според различните анализатори фактор за нея е било и националното допитване, което се провеждаше заедно с изборите за президент. Заради високата активност и опашките пред секциите, които продължаваха да се вият и след 20,00 – часът, в който по закон приключва изборният ден, на редица места в страната времето за гласуване бе увеличено до 21 часа. В ЦИК по предложение на един от членовете дори бе обсъждан вариант, където е нужно да се увеличи и повече, но това бе отхвърлено от останалите от комисията с мотива, че подобна опция не е предвидена в Изборния кодекс и би противоречало на закона.

Близо 6% от хората, отишли до урните, пък са избрали да дадат наказателен вот, като са отбелязали квадратчето „Не подкрепям никого“. Според различните агенции процентът на хората, които са избрали този вот, е между 5,4 и 5,8.