0

Н евероятна екзотична градина в София отглежда геологът Алексей Алексиев. От семки и самопосадили се растения той е завъдил стотици видове. Някои от тях са от плодове, купени от магазините. Той разказва, че е запален по растенията от дете, а най-новата му страст, редом с ботаниката е резбата. Всъщност Алексей е популярен като тайнственият резбар, който превръща изсъхнали дървета в столицата в шедьоври.

Невероятна екзотична градина в София отглежда геологът Алексей Алексиев. От семки и самопосадили се растения той е завъдил стотици видове. Някои от тях са от плодове, купени от магазините. Той разказва, че е запален по растенията от дете, а най-новата му страст, редом с ботаниката е резбата. Всъщност Алексей е популярен като тайнственият резбар, който превръща изсъхнали дървета в столицата в шедьоври.

Пет континента

На малката територия на поляната в междублоково пространство Алексей е събрал и отглежда растения от петте континента. Редом  със старите плачещи върби, растат невероятни за нашите ширини растения. Сред тях има баобаби, бутилкови дървета, цитрусови. В уникалната му колекция присъстват ягодово, бананово, хлебно, памуково дърво. До чаеното дърво пък виреят дребни лехи с лук, чесън, самопосадило се зеле, поръсени с черупки от яйца и прах от изсъхнали бананови кори. Но най-многобройни са кактусите, които вероятно наброяват триста.

Дива природа

Неговата философия е да остави растенията сами да се приспособят. Например зеленчуковите лехи в повечето случаи сами са се посяли. Оставено зеле от миналата есен навън е пуснало семена и сега дава реколта. Декоративните тикви също. Не копая, не торя, не пръскам, аз не търся реколта и обеми, а искам да дам шанс на растенията да оцелеят сами при непознати условия, излага философията си той. Например в тази екосистема той дава шанс на култивирания лук да върне част от дивите си качества, като в близост засажда див лук. И като се създаде устойчива система, растенията сами се балансират, защото те освен над земята си предават информация и под земята чрез корените си, казва геологът. Той разказва, че за природата е важно да оцелее вида, а не единичното растение.

Под земята

Затова когато болест или вредители нападнат лехите, едно или две растения могат да загинат, но съобщават на другите на техния си език, че има опасност. Така развиват екипни съпротивителни сили и се опитват да оцелеят.

Пратки

Голяма част от растенията презимуват в малкия апартамент, в който живее със семейството си. Той планува като закрепнат питомците му да ги изнесе навън да се вкоренят и да прекарват зимата на открито. Въпреки че почти цялото жилище се е превърнало в малка ботаническа градина, пратки с нови видове кактуси и семена от екзотични видове продължават да пристигат по поръчка на Алексей.

Камфорово 

Един от ценните му видове е Камфоровото дърво от Япония. То отговаря напълно на идеята растенията, които отглежда освен да са екзотични и декоративни, да имат лечебна стойност. Алексей припомни, че камфорът има изключително лечебни свойства при всякакви простудни заболявания и грипове, а миризмата му гони влечугите. Друг интересен вид е цвете, което се храни с насекоми.

Хлебарки и мравки

Насекомоядното растение е безспорно сред екземплярите, които носят огромна полза особено по отношение на унищожението на хлебарки и мравки. То яде мухи, комари и буболечки. Има чашка с клапа, а отвътре жлези. Те изпускат леплива течност, като стомашния сок. Каквото кацне на чашката - мравка, муха, хлебарка се залепва и не може да се изплъзне от хищника. По- едрите екземпляри от това цвете унищожават и плъхове и жаби, дори птици.

Мъгли и торф

Родното място на хищника е високата планина Рорайма в Южна Америка, където има вечни мъгли и плата. Няма почва, а малко торф, но без азот. Поради това там се развиват насекомоядни заради липсата на азот, обясни същността му Алексей.

Лоза ражда шоколадови круши

Сред десетките екзотични видове и шоколадовата лоза. Плодовете са продълговати, сини, с големината на круша. Има много семена, които носят вкуса на шоколад. Тя е от Южна Америка и очаква другата година да даде плод. Пак от там са грейпфрутът, и растение, от което се прави чаят мате. Практически от Южна Америка са ягодовото дърво, доматеното дърво, както и пъпешовото дърво. Вкусът на доматите и ягодите е близък до познатия ни, както и ароматът.

Пъпешовото е завъдил от плода пепино, пак купен от магазина. Алексей твърди, че ще успее да го вкорени навън. Ще го изчака да образува по-дебела кора, да укрепнат корените му. Първата зима ще го защити с голяма бутилка от пластмаса и след това се надява, че ще устои на зимата. В градината има лимони, портокали, ананаси, кафе, еделвайс, кипариси, иглолистни, дърво капуко, чито ядки са пълни с растителна свила и много кактуси. Мирта от Израел, пасифлора, диви и култивирани маслини, авокадо, питомен кестен и др.

Хлебните плодове достигат 70 кг.

Хлебното дърво е завъдено от семена, а то е растение, което ражда плодове по 60-70 кг. Те растат на стеблото, защото клоните няма да го издържат. Плодовете са леко продълговати, сферични с форма на круша. Бодливи отвън, вътре е месеста част, мека като ластик. Има жълти ядки с форма на яйца. В един плод има няколко ядки, като хлебчета. Ядката е и семка. Според Алексей неговото дърво ще дава плодове, но не толкова големи.

Смятам след време, когато започне да пуска достатъчно корк, който да защитава вътрешните тъкани от измръзване, да го посадя навън.

Редом до хлебното дърво растат шам фъстък, мелия, медоносно растение. Засега все още в саксии се намират бутилково дърво и древен боабаб, които се очаква да станат огромни.