0

К вачката с пиленцата озари нощното небе. С това название в българския фолклор е известен звездният куп Плеяди – М45.

Квачката с пиленцата озари нощното небе. С това название в българския фолклор е известен звездният куп Плеяди – М45.

Той всъщност е най-разпознаваемият звезден куп, видим с просто око. Красиво изображение на Квачката с пиленцата успя да направи докторантът от катедра Астрономия на Софийския университет Милен Минев.

То е резултат е от BVR-кадри от 50/70 см Шмид телескоп в Националната астрономическа обсерватория Рожен. Плеядите се намират на около 450 светлинни години от нас и съдържат около 1000 млади, горещи сини звезди, като най-ярките от тях носят имената на седемте сестри и техните родители от гръцката митология. Звездите в купа са на възраст не повече от 100 милиона години. Красивите и оцветени в синьо "пелени" на изображението издават наличието на междузвезден газ и прах, част от мъглявините NGC 1432 и NGC 1435, през които младият звезден куп преминава. Плеядите са чудесен обект за наблюдение както с просто око, така и с телескоп или бинокъл, като най-подходящият период за това е през зимните месеци.

В нощта срещу събота Луната изнесе бляскаво представление. Небесното светили изгря в 20:45 часа и през облаците едвам се забелязваше над морето. Два часа по-късно красивият розово отенък на месеца беше ясно видим. През 2020 година се очакват четири лунни затъмнения. През юни месец пълнолунието се нарича Ягодова луна, а произходът на името има много интересна история. Коренните жители на Северна Америка са давали имена на всяко пълнолуние и често са ги обвързвали със събитията, които са се случвали във съответния период. Луната през юни наричали ягодова, защото тя напомняла на племената в Северна Америка, че е време да берат ароматни диви ягоди.