0

И стина и измислица, реалност и драматическа фикция се преплитат в един живот и в една блестяща писателска кариера. Дейвид Корнуел, момче с много трудно детство, който превръща предателството в почтена професия. Това е елитният британски шпионин, познат на света като романиста Джон льо Каре.

Последното интервю с писателя преди смъртта му през 2020 г. е основа на документален филм, който сам по себе си представлява трилър. Премиерата му по Apple TV предизвика спомените за един писател, определил цяла епоха през ХХ век, придал литературна тежест на криминалния жанр и вдъхновил множество адаптации в други изкуства.

Джон льо Каре е брутално откровен в екранния разговор пред известния американски документалист, носителя на „Оскар“ Ерол Морис. В характерния си стил той прави психологически разрез на героя си и показва травмите, които са превърнали Дейвид Корнуел в писателя, който всички познаваме. Документалната лента е драматизирана, като основни фигури от живота на Корнуел оживяват на екрана с актьорски изпълнения. Сред тях са баща му Рони, майка му Олив, двойният агент от времето на Студената война Ким Филби, Джон льо Каре като млад, като възрастен и самият той, истинският писател шпионин на живо, преди да си отиде от този свят през 2020 г. на 89 години.

Травми

Морис го предизвиква да разсъждава върху нетрадиционното си детство – баща му е бил измамник, майка му го напуска, когато е на пет, за да не се върне никога. Още по-травматично – тя го бърка с баща му на смъртното си ложе години по-късно. Фигурата на баща му го следва през целия му живот, като чувствата преминават от гняв, през срам и неудобство, до естествената синовна обич. Пред камерата Льо Каре разказва как започва живота си в бягства, как се учи да бъде „малък шпионин“ от доста ранна възраст.

Авторът на филма задава въпроси за големите теми за предателството и двуличието. Льо Каре им отговаря с хипнотизираща плавност и чар, думите му са осеяни с откъси от телевизионни и филмови адаптации на неговото творчество, стари архивни интервюта и някои драматизации, поръчани специално за този филм, разказва „Гардиън“.

Бащата

Кой е Рони Корнуел, с когото е свързано и заглавието на филма? Лошият баща е фалирал измамник и затворник, очарователен, противоречив, винаги на ръба на успеха, понякога бягащ, понякога зад решетките. По-късно в живота той моли забогателия си да му изплати разходите, похарчени за образованието му. Но пък Льо Каре го увековечава в романа от 1986 г. „Перфектният шпионин“.

Рони въвлича сина си тийнейджър Дейвид в своите долни, долнопробни лъжи, но косвено и подсъзнателно така го вдъхновява да избере професията, в която коварните неистини да се трансформират в патриотизъм – шпионирането. Болезнена е историята от детството на Дейвид, която дава и заглавие на филма: „Тунелът на гълъбите“ (така се нарича и автобиографията на Льо Каре). Рони взема младия Дейвид със себе си на бизнес пътувания до Южна Франция, където определен хотел предлага платформа за стрелба с гълъби. Птиците се отглеждат на покрива на хотела и след това се прокарват през специален тунел, в края на който излитат, за да бъдат застреляни от Рони и гостите му. Оцелелите биват връщани отново в тунела на смъртта.

Метафората е очевидна - дали всички ние сме в един тунел, където съдбата ни е отредена? Меланхолията на Джон льо Каре прозира в тежестта на книгите и на героите му и винаги стига до екзистенциални теми.

Животът

Джон льо Каре е роден като Дейвид Корнуел в Пуул, Англия, на 19 октомври 1931 г. Има дипломи по немска литература от Берн и по модерни езици от Оксфорд. Учи и в Итън. От 1959 до 1964 г. изгражда дипломатическа кариера – втори секретар в посолството в Бон и след това политически съветник в Хамбург. Първият му роман излиза през 1961, когато той вече е агент на британското външно разузнаване МИ6. Затова си измисля псевдонима, с който става завинаги световноизвестен. До смъртта му през 2020 г. той публикува около 30 романа. Печели множество награди, те стават основа на доста филми. Льо Каре е сред най-близките приятели на режисьора Стенли Кубрик. Един от най-големите му почитатели е двойният агент Ким Филби, избягал в Русия. Той кани писателя на вечеря в Кремъл, но Льо Каре отказва – той никога няма да седне на една маса с предател. А и Корнуел е един от британските шпиони, чието прикритие е издадено от Филби на Съветите. Така реални факти се примесват с фикции, за да се родят едни от най-добрите шпионски трилъри на ХХ век.

Смята се, че именно Джон льо Каре е измислил думата „къртица“ за дълбоко законспирираните агенти под прикритие. Отказва да получи ордена Командир на британската империя за приноса си към литературата. Друг голям фен на Льо Каре е американският президент Джордж Буш-младши. Въпреки това писателят публично критикува политиката му, по-специално войните в Афганистан и Ирак. Когато американците влизат в Ирак, Льо Каре публикува статията „Щатите са полудели“.

В последните години получава ирландски паспорт, позовавайки се на роднинството с баба ирландка от Корк, тъй като е върл противник на Брекзит. Дейвид Корнуел има четири деца и един внук. Най-малкият му син също е писател.

Когато Льо Каре посещава снимачната площадка на телевизионен минисериал на Би Би Си по „Дама, поп, асо, шпионин“, сър Алек Гинес иска авторът да напусне снимачната площадка незабавно, тъй като установява, че той го кара да се чувства неспокоен и разсеян. От своя страна Льо Каре иска да види как актьорът съживява легендарния му герой Джордж Смайли.

*Игра на думи с най-известния роман на Льо Каре „Шпионинът, който дойде от студа“, б.а.