0

7-месечният Мартин от плевенското село Милковица загина часове преди да приеме Христовата вяра в Троянския манастир. Друго едногодишно момченце от село Горна Митровица почина в същата жестока катастрофа.

Трагедията почерни две семейства и две села потънаха в траур.

На 16 юли около 14,25 часа в района на пътен кантон „Люляците“ на пътя Плевен - Ловеч две коли с плевенска регистрация се удариха почти челно и в катастрофата загинаха петима души, сред които и две бебета. Движещият се от Ловеч „Фолксваген Голф“, управляван от 60-годишен мъж от село Горна Митрополия, внезапно навлиза в насрещното платно и там се удря челно в идващия от Плевен „Опел“ с водач 31-годишен от село Милковица. Сблъсъкът е толкова силен, че колите буквално са изхвърчали от двете страни на пътя.

На място загиват шофьорът на фолксвагена и едногодишно момченце, ранена е 51-годишната баба на детето в колата. В опела загиват шофьорът, 7-месечният му син и 54-годишната му майка. 21-годишната му съпруга Десислава е ранена.

Лечение

Двете ранени жени бяха настанени в Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ в Плевен. 21-годишната жена е със счупен шиен прешлен и счупена ръка, 51-годишната е в интензивното отделение към клиниката със счупени ръка и крак, с малък кръвоизлив в мозъка и в тежко състояние. След два дни младата жена бе изписана от болницата.

Все още се изясняват обстоятелствата около инцидента, казват от прокуратурата. Назначени са автотехническа и съдебномедицинска експертиза.

Превишена скорост

Намерен е скоростомерът на фолксвагена, който е спрял на 110 км/час, което показва движение с превишена скорост, казват от прокуратурата. На второкласния път, където стана катастрофата, максималната скорост е 90 км/ч. Няма данни за скоростта на опела, тъй като скоростомерът му е разрушен при удара.

Разследващите имат данни, че 60-годишният шофьор на фолксвагена е бил със здравословни проблеми със сърцето и е възможно да му е прилошало по време на движението. Няма данни за неправилно изпреварване или засичане на една от двете коли, участвали в катастрофата. Разследването на обстоятелствата около тежкия пътен инцидент продължават.

Панихида

Семейството на 7-месечния Мартин е пътувало към Троянския манастир, където детето е трябвало да бъде кръстено. Ритуалът е бил насрочен за 16,30 часа, уточниха от канцеларията на манастира. Поради това, че са закъснявали, от канцеларията позвънили, за да разберат причината и така научават за трагедията.

На следващия ден в Троянския манастир бе отслужена панихида за петимата загинали, сред които двете бебета, при тежката катастрофа на пътя Плевен - Ловеч. Панихидата бе отслужена от свещеници от Светата обител и църковен хор от Разградска духовна околия, съобщиха от канцеларията на манастира.

Тъга

В плевенското село Милковица бе обявен тридневен траур на 17, 18 и 19 юли в памет на загиналите жители от селището. Тридневен траур имаше и в село Горна Митрополия. В селата наполовина бяха спуснати националните флагове на обществените сгради, бяха забранени всички публични увеселителни празненства и радостни ритуали.

А мястото на катастрофата край село Брестовец е като паметник на жертвите по пътищата и този нестихващ мор. Там ден след инцидента още можеха да се видят разпилени части от автомобилите, както и детски играчки.

Паметливи припомнят, че преди 5 г. на същия участък от пътя са катастрофирали кола и автобус. Четиримата пътници в автомобила, сред които и дете, загиват на място

Експертите: Здравословният проблем е непредвидим

Ако експертизите докажат прилошаване или инфаркт на шофьора, който е навлязъл в насрещното платно, инцидентът не би могъл да се предотврати, защото никой не може да предвиди внезапен здравословен проблем, коментират експерти. Пътният участък е равен, без проблеми в настилката и с добра видимост. Няма спирачен път при челния удар. Тепърва ще се изяснява дали по-възрастният шофьор е навлязъл в насрещното на правия и без дупки участък в резултат на разсейване или здравословен проблем.

„От направения оглед не може да се установят на този етап някакви сериозни недостатъци на пътната инфраструктура, които да водят до инцидента. По-скоро говорим за човешкия фактор“, коментираха от Агенция „Безопасност на движението по пътищата“.

Според експерти контролът за превишена скорост трябва да е постоянен, защото статистиката сочи, че това е първостепенната причина за пътнотранспортни произшествия и смърт на пътя.