0

Л ято е. Много жени залагат на чехлички. Няма я и мъжката класика – сандали с чорап. Но потенето на краката не е единствения проблем, с който се сблъскваме. Някои модели изглеждат практични, но могат да прецакат краката фатално. И в този материал ще се спрем на тях.

Повечето от актуалните летни тенденции, показани на модните подиуми и забелязани от инфлуенсърите, могат да се считат само за предмети на изкуството. Но да ги носите в ежедневието не си струва, освен ако нямате желание да замените безгрижната почивка и летни разходки с дълго лечение. Да ни прощават мъжете. Дамите са с предимство.

1. Джапанки

Istock

Те са класика в плажния жанр. И там (на плажа) нека да си останат, защото ако носите любимите си чехли за баня в ежедневието, нищо добро няма да излезе. Достатъчно е да си припомним как стягаме пръстите си, опитвайки се да задържим летящите обувки на място. В резултат на това получаваме постоянно претоварване на мускулите и връзките на стъпалото. Друг очевиден недостатък е, че отворените обувки не предпазват крака от удари.

2. Обувки на висок ток

Istock

Много е изписано и изприказвано за факта, че високите обувки не са полезни за нашите крака. Лекарите особено предупреждават да не се крепите върху солети. Зарежете тънките токчета или се ограничете с тях само за някоя и друга фотосесия. Ако се задържите по-дълго на тях, след половин час носене ще претоварите сериозно предната част на стъпалото. Тя не е подготвена за „такъв живот“, което означава, че поради недостатъчна амортизация страдат (и се срутват) всички нагоре стави. Освен това изместването на телесното тегло напред води до изкривяване на гръбначния стълб, болки в кръста и т.н.

3. Балетни обувки

Istock

Смятате, че обувките без ток са идеални сами по себе си? Това е грешно. Лекарите неслучайно препоръчват да се носят обувки с малък ток (2-3 см). Това е необходимо, за да не се претоварват сводовете на стъпалото и отново да не се нарушават пружиниращите му функции. Освен това с плоска и в същото време тънка подметка на балетни обувки (така наречените балеринки) е по-лесно от всякога буквално да разбиете краката си на асфалта. Между другото, въпросът не се ограничава само до краката: липсата на достатъчна амортизация води до сътресение на всички органи и системи.

4. Сабо

Istock

Завръщането на средновековни дървени обувки радва дамите от по-старото поколение и натъжава лекарите. Твърдата подметка предотвратява естественото търкаляне на стъпалото по време на стъпка и естествено претоварва мускулите и връзките. И поради липсата на пета в процеса на движение, ние постоянно „захващаме“ обувката, предотвратявайки я да излети. Оттук и допълнителното претоварване на опорно-двигателния апарат (както при носенето на чехли).

5. Пепеляшка

Изглежда, че дизайнерите са решили да ни представят модерна интерпретация на стъклените обувки на Пепеляшка. Но едва ли са се замисляли за факта, че когато носим „недишащи” обувки за дълго време, получаваме подуване и проява на гъбични инфекции.

Между другото, ортопедите също не биха одобрили тоалета на Пепеляшка. Нищо чудно, че такъв ортопедичен проблем като деформацията на Хаглунд (шип отзад на петата) обикновено се нарича "синдром на Пепеляшка". Ако прекалено твърдият праг (кристалните обувки определено имат такава) се набива в крака, съществува риск от костен растеж в задната част на петата.

6. Гумени ботуши

Istock

След като говорим за "недишащи" обувки, би било странно да не споменем любимата ни част от селския гардероб. В допълнение към риска от гъбични заболявания, гумените ботуши с висока горна част са опасни, защото влияят негативно на физиологичния модел на ходене, което води до каскада от проблеми в цялата опорно-двигателна система. Лекарите препоръчват да се ограничи времето за носене на такива обувки до 2-3 часа.

* Цвета Дилова