0

Д ържавният резервен фонд на Султаната Оман се е отказал от исковете си срещу българската държава за обезщетение в размер на 80 млн. евро.

 

Държавният резервен фонд на Султаната Оман се е отказал от исковете си срещу българската държава за обезщетение в размер на 80 млн. евро.

 

Това съобщиха от Министерството на финансите днес. Оманският фонд бе завел исковете в качеството си на акционер в КТБ заради поставянето под специален надзор на банката и отнемането на нейния лиценз. Решението му да ги оттегли реално за пореден път потвърждава факта, доказан от цяла поредици одити, както и от разследването на аферата КТБ, че

банката реално е действала като пирамида,

а банкерът беглец Цветан Василев всъщност е кредитен фараон. Както обяви в сряда зам.-главният прокурор Иван Гешев, криещият се вече пета година в Сърбия от българското правосъдие банкер-беглец е източил между 5 и 6 млрд. лева от влоговете на депозантите.

Делото срещу България беше заведено на 22 октомври 2015 г. в Международния център за разрешаване на инвестиционни спорове. По време на делото Държавният резервен фонд на Султаната Оман твърдеше, че България е нарушила стандартите за третиране на чуждестранни инвеститори, установени в Договора за взаимно насърчаване и защита на инвестициите. След два тура писмени защити, през декември 2018-а Оманският фонд направил отказ от исковете си срещу България без възможност да ги предяви отново през този или друг международен трибунал. С това всичките му претенции могат да се считат за окончателно отпаднали, а делото – приключило в полза на България.

Делото беше представяно от Цветан Василев и хора му от говорители като „доказателство“, че банката не била пирамида. Сега, с оттеглянето на исковете

се пука пореден балон, надуван от банкера-беглец.

Василев тръбеше в блоговете и пред придворните си журналисти как едва ли не държавата ще бъде осъдена във Вашингтон по иска на Оманския фонд. Сега балонът се спука подобно на иска му по глобалния акт „Магнитски“, а според юристи същата съдба чака и инспирирания от него иск по закона „Рико“.

По-рано през деня стана ясно, че в полза на България съвсем наскоро е приключило и друго арбитражно дело – това, което бе заведено от ЕВН в Международния център за разрешаване на инвестиционни спорове. Австрийската компания претендираше за 850 млн. евро. На 10 април арбитражният трибунал постановил решение, с което всички искове на ЕВН са напълно отхвърлени като неоснователни и обезщетение не е присъдено. От МФ отрекоха информациите в някои медии да е сключвано споразумение по това дело.