0

Д окато климатолозите се безпокоят от топящия се морски лед в Антарктика, пингвините са много щастливи, защото предпочитат леда в Южния океан да е по-малко, предаде ЮПИ.

Докато климатолозите се безпокоят от топящия се морски лед в Антарктика, пингвините са много щастливи, защото предпочитат леда в Южния океан да е по-малко, предаде ЮПИ.

Учени от японския Национален институт за полярни изследвания установиха, че колкото по-малко е ледът, толкова по-успешно се развъждат пингвините, защото по-лесно намират храна. Така се връщат в гнездото си по-бързо и хранят по-често и по-добре малките.

За изследването си учените са наблюдавали колонии от пингвини на Адели, като са сложили по три инструмента на няколко десетки птици. Комбинацията от джипиес тракери, акселерометри и видеокамери им е дала възможност да проследят как движението и поведението им се променя с годините и с намаляването на леда.

В сезоните с повече лед пингвините се движели бавно и търсели пукнатини в леда, за да се гмуркат многократно в тях. Когато се гмуркат само в пукнатини, съперничеството помежду им е по-голямо, разказа ръководителят на екипа Юки Уатанабе. Освен това птиците се движат много по-ефикасно във водата - четири пъти по-бързо, отколкото когато ходят.

Когато ледът бил по-малко, пингвините се движели по-лесно, гмуркали се, щом пожелаят.

При по-малко лед във водата също влиза повече светлина и се увеличава крилът, който е основната храна на пингвините на Адели.

 

Необратими щети в моретата на Европа

 

Европейските океани, морета и морски живот остават под натиск от човешката дейност, като замърсяване, свръхриболов и ефекта от промените в климата, съобщи ДПА, цитирайки доклад на Европейската агенция по околна среда (ЕАОС). "Комбинираният ефект от тези промени са на път, който може да причини необратими щети на морските екосистеми", заяви агенцията. Намаляването на биоразнообразието в Европа продължава. Положението е неблагоприятно за много морски видове, като птици, бозайници, например тюлени и китове, и риби като треската.

"Все още имаме шанс да възстановим морските екосистеми, ако действаме решително и съгласувано и постигнем устойчив баланс между начина, по който използваме моретата, и въздействието ни върху морската среда", каза изпълнителният директор на ЕАОС Ханс Бруйнинкс.