0

Н а 11 февруари църквата ни чества Св. свещеномъченик Власий, заедно със св. Георги Софийски Нови.

На 11 февруари църквата ни чества Св. свещеномъченик Власий, заедно със св. Георги Софийски Нови.

Свещеномъченик Власий, епископ Севастийски живял в областта Кападокия - Мала Азия и бил епископ на град Севастия. По време на жестокото гонение при Диоклетиан почти не останали християни в града, затова Власий се оттеглил в една пещера на планината Аргеос. Там само дивите зверове ставали свидетели на неуморните му молитвени трудове и строго въздържание. С голяма любов Божият угодник посрещал дивите животни и се грижел за тях, затова го почитаме като техен покровител.

Св. Власий пострадал мъченически след нечовешки мъчения в 316 г., при царуването на Ликиний. Преди мечът да посече главата му, той се помолил за целия свят и за тия, които след смъртта му ще почитат неговата памет.

На този ден българите отбелязват Власовден. Празникът е в чест на едрия рогат добитък. В Родопите е известен и като Влас, Власувица или чуфчийски празник.

Там хората още пазят култа към св. Влас, а светеца тачат за здраве на всички домашни животни. Затова жените не работят на този ден.

Днес почитаме и Свети Свещеномъченик Георги Нови Софийски, познат и като Георги Софийски и Кратовски. Той е български новомъченик, един от деветимата софийски светци. 

Роден е през 1497 г. в град Кратово (в днешна Северна Македония) и се занимава със златарство. Семейството му е било богато, но той отрано става сирак. Премества се на работа в София. Намира подслон при поп Пейо и продължава да практикува занаята си. Понеже отказва да се ожени за туркиня и да приеме исляма, Георги е измъчван жестоко и накрая е изгорен на клада на 11 февруари 1515 г., на която дата се почита и досега. Останките му са прибрани в съборната тогава софийска църква „Света Марина“. Скоро след това Георги е канонизиран, а книжовникът поп Пейо написва неговото житие и служба.