0

Р еколтата от сливи има своите върхове и спадове. Никога не прибирате едно и също количество година за година. Едно лято ще прибирате кофи, пълни с най-сладките плодове, а на следващата година само няколко горчиви малки сливи.

Реколтата от сливи има своите върхове и спадове. Никога не прибирате едно и също количество година за година. Едно лято ще прибирате кофи, пълни с най-сладките плодове, а на следващата година само няколко горчиви малки сливи.

Сливите, както и други овошки, дават богата реколта една година, след което си взимат почивка за година или две.

Резитбата за другите видове плодни дръвчета се препоръчва да се направи през зимата. Но за сливите най-добрият сезон за това е късното лято или ранна есен.

Ето как да извършите правилно резитбата на сливовите дръвчета стъпка по стъпка.

Стъпка 1.

Първо трябва да огледате много внимателно и с критично око дръвчето. Вгледайте се във формата и структурата му. Вижте дали клоните не докосват неща, които не трябва – сграда, друго дърво, жици и т.н.

Има ли клонки, които се припокриват? Там, където клоните се търкат един в друг, може да се получат рани, в които да се развият болести.

Вижте също така дали има клони, които са силно наклонени на една страна.

Стъпка 2.

Идентифицирайте и премахнете тези клони, които са мъртви, болни или умират.

Прегледайте и за признаци на посребряване на листата и бактериална гангрена. Сребърният лист се проявява през лятото, причинява се от гъба и има инфекционен характер, като се разпространява от дърво на дърво. Причинява се гниене на дървесината, отделят се токсини, които се пренасят със соковете до листата. Под тяхно въздействие епидермисът се отделя от намиращата се под нея тъкан и помежду им прониква въздух. Именно това придава оловния или сребърен нюанс. Същевременно по загиналите части на кората се образуват многобройни кожовидни гъбички с пурпурен цвят.

Бактериалната гангрена се проявява под формата на мъртви и гнойни участъци от кората на дървото.

След като сте набелязали проблемните зони, започнете резитбата от долната част на дървото, като работите отдолу нагоре към върха. Премахнете проблемните клони, за да увеличите циркулацията на въздуха и по този начин подпомогнете като цяло здравето на дървото.

Стъпка 3.

Научете се да правите чисти отрези.

Когато правите резитба, правете възможно най-малко отзрези, за да постигнете целта си. За да постигнете това, трябва да се уверите, че ножиците и трионът ви са остри.

Правете отрез над пъпка с наклон 45 градуса към обратната страна на пъпката и с отстъп 2-3 мм от нея. При направата на отрези на клони нека те да са максимално близо до формирания клонов пръстен. При премахване на големи клони, когато има опасност от отцепване, започнете отдолу и след това го отрежете отгоре.

Никога не оставяйте стърчащ клон да се подава настрани, надявайки се, че ще роди плод – премахнете го напълно, за да предотвратите развитието на болести.

Стъпка 4.

След като стигнете най-високите клони с помощта на стълба или по друг креативен начин, вие ще оформите правилно короната на дървото. Направете това, за да стимулирате клоните да растат по-дебели, вместо твърде дълги и тънки. Това ще им помогне да не увисват под тежестта на плодовете. Това също така ще активира дървото да произвежда плодове на по-ниското, като по този начин вие лесно ще можете да ги достигате.

Стъпка 5.

Почистете.

Когато със задоволство установите колко се е отворило дървото, е време да разчистите всички отрязани клони. Ако те имат белези на зараза, най-добре е да ги изгорите. Не използвайте боя и не опаковайте раните от резитбата. Нека клоните да се заздравят по естествен начин, изложени на въздуха.

Почистете също всички инструменти, с които сте работили, за да предотвратите разпространението на болести. Потопете остриетата в разтвор от изопропилов алкохол за около 30 секунди преди да отидете към следващото дърво.